Architekti přeměnili bývalou technickou halu pivovaru. Ve finále soutěžili mezi sedmadvaceti nominovanými z celé České republiky. Hodnotila mezinárodní porota.

Podle poroty je enotéka založená na velmi jasném konceptu, který definuje fasádu a interiér do nejmenšího detailu. "Tímto konceptem je dialog, dialog mezi minulostí a současností, mezi interiérem a okolním městem," ocenili porotci.

V budově se naposledy vařilo pivo v 19. století. Okolní technické prostory ze 70. let minulého století byly ponechány, nově upraven byl celý interiér.

"V otevřeném prostoru na výšku dvou pater jsou sochařsky uspořádané vzájemně propojené platformy, evokující v této bílé krychli atmosféru místních tradičních vinných sklepů. Bílé stěny znázorňují různé změny, kterými budova prošla, a nová, strategicky umístěná okna různých tvarů a velikostí v původně slepé fasádě umožňují výhledy na nedalekou kapli z 9. století, gotický kostel a hlouběji do údolí," uvedli odborníci z České komory architektů.