Na jižní Moravě podle krajské hygienické stanice vzrostl v porovnání s minulým týdnem počet nemocných o šest procent. „Onemocnělo 2034 lidí na sto tisíc obyvatel. Nejvíc chřipka zasáhla lidi středního věku, důchodce a předškoláky,“ uvedla za stanici Renata Ciupek.

Chřipka může hodně ublížit i cukrovkářům. „Obě děti si musí píchat inzulín, chřipka jim může rozházet hladinu cukru, většinou se zvýší. Pokud ale zvrací a nejí, tak jim hladina může naopak klesnout. Proto jí hodně zeleniny, aby neonemocněli,“ svěřila se třeba Petra Krobová z Bohdalic na Vyškovsku.

Za zesílení epidemie může podle lékařů i odmítání vakcín proti chřipce. „Rozsah epidemie je vždy větší, když se lidé nenaočkují. Očkování nás před chřipkou nejlépe ochrání a lidé infekci nepodlehnou,“ prohlásil jedovnický praktik Ivo Procházka. Nejvíc nakažených je v Brně. „Ve městě se lidé nakazí snadněji než na vesnici. Třeba v hromadné dopravě se viry snadno přenáší,“ objasnil Procházka.

Jihomoravany ale podle praktika víc trápí respirační choroby. „Těch je o hodně víc než chřipek,“ dodal.

Odstraňování betonových bloků v brněnské ulici Sportovní.
VIDEO: Zátarasy před parkovištěm v Lužánkách odstranili

Na epidemii reagují další jihomoravské nemocnice. Návštěvy zakázala od středy až do odvolání boskovická nemocnice. Od úterý platí zákaz návštěv i v brněnské nemocnici Milosrdných bratří. „Ve zcela výjimečných případech, například u umírajících, návštěvy povolíme. Ovšem jen krátce. Nechceme, aby se infekce v nemocnici rozšířila a ohrozila pacienty,“ zdůvodnil ředitel instituce Josef Drbal.

Po dobu epidemie nemůžou k Milosrdným bratřím ani nastávající maminky. Předporodní kurzy ani prohlídky porodních sálů jsou zrušené.

Své pacienty si hlídají i ve Fakultní nemocnici Brno v Bohunicích. „Nejohroženější jsou lidé na klinikách infekčních chorob, onkologie, plicních onemocnění a interní kardiologie,“ vyjmenoval mluvčí zdravotnického zařízení Pavel Žára.
Podle hygieniků se v současnosti nejvíc vyskytují viry chřipky typu A.

Ilustrační foto.
Zemřelých na jihomoravských silnicích loni bylo méně. O deset

Epidemie v kraji
V Jihomoravském kraji je nemocných 2034 lidí na sto tisíc obyvatel. Nejvíc jich je v Brně.
Patnáct lidí v České republice už infekci podlehlo.
Nejohroženější jsou důchodci a předškoláci.
Zákaz návštěv vyhlásily nemocnice v Boskovicích, Kyjově, Břeclavi, v Brně Milosrdných bratří, svatoanenská, vojenská a fakultní nemocnice v Bohunicích.