Podle hejtmana Jihomoravského kraje Bohumila Šimka se akce do regionu skvěle hodí. „Víno téměř automaticky patří k symbolům jižní Moravy. Málokdo si ale uvědomí, že z vinařských oblastí kraje pochází také řada našich skvělých fotbalistů,“ přiblížil Šimek.

O plánu zbudovat v budově bývalého hostince u nádraží v Rakvicích kino psal týdeník Nový život 15. února v roce 1967. Zřízení širokoúhlého kina s bufetem, prodejnou vstupenek, šatnami a vyhovujícím soc. zařízením mělo už tehdy vyjít na 450 tisíc korun.
Kina za minulého režimu? Na Břeclavsku stavěli biografy u nádraží i v Sokole

Členem vinařské reprezentace se přitom nemůže stát každý. „Náš tým tvoří majitelé a pracovníci vinařství. Z nich vybereme osmadvacet lidí, kteří si zahrají na turnaji,“ uvedl prezident českého týmu Martin Chlad.

Turnaj Vino Euro:
• Fotbalový šampionát evropských vinařů
• Poprvé se uskutečnil v roce 2011 v Maďarsku
• Koná se každé dva roky
• Jeho součástí je i mezinárodní vinařská konference
• Příští rok zápasy odehrají ve Znojmě a v Uherském Hradišti
• Moravská reprezentace loni získala bronzovou medaili

Základní skupinu hráči odehrají ve Znojmě, na vyřazovací boje se přesunou do Uherského Hradiště. Tamější městský stadion bude 23. května hostit i finále soutěže.

Vedle české reprezentace nastoupí na turnaji vinaři z Rakouska, Maďarska, Itálie, Německa, Portugalska, Slovinska a Švýcarska. Kromě fotbalu je však cílem akce i vzdělávání. V Mikulově se proto uskuteční vinařská konference, kde vystoupí přednášející z evropských vinařských univerzit.

Na šampionát se těší i jeden z hráčů českého týmu. „Soupeřům nedáme nic zadarmo, chceme uspět, a uděláme pro to maximum,“ řekl Jaromír Gala z vinařství Gala v Bavorech na Břeclavsku.

JAN BOHÁČ

Ilustrační foto.
Jak dostat z měst opilce? Břeclav zakazuje alkohol i drogy, zkoušejí to i jinde