Poškozené jsou i římsy a fasáda. „Štít budou muset stavebníci znovu vyzdít," podotkl Kalina.

V kostele už se v neděli konají mše. Ve všední dny se věřící scházejí na faře. „Kostel nemá svatostánek. Podmínkou je, aby byl uzavřený a chráněný před vnějšími vlivy. I když máme provizorní střechu, nejsou zasklená okna,“ vysvětlil kněz.

Začátek oprav bude podle Kaliny hodně záležet na tom, jak zajistí peníze na opravy. „Architekt řekl, že se bude snažit, abychom měli do třiceti dnů nový projekt. Budou se k tomu vyjadřovat památkáři. Věřím, že bychom koncem roku mohli začít s opravou," poznamenal kněz.

V Moravské  Nové Vsi na Břeclavsku se i přes dopady tornáda konaly tradiční Svatojakubské hody.
Hody v Moravské Nové Vsi tornádo nepřekazilo, lidé se přišli odreagovat

Poškozený je po tornádu také kostel v blízkých Hruškách. Dělníci museli zbourat věž. Chrám byl však podle Kaliny poškozený méně než v Moravské Nové Vsi, škody budou v řádu statisíců. „Stavba je stabilizovaná, nic dalšího se bourat nebude,“ sdělil hrušecký místostarosta Marek Babisz.

Farář Kalina věří, že kostel provizorně začne sloužit už v polovině srpna. „Hody, které bývají třetí týden v srpnu, už bychom mohli slavit v kostele,“ uvedl.

Na rozdíl od Moravské Nové Vsi má kostel v Hruškách v majetku obec. „Z jedné strany jsou poškozené vitráže. Možná bychom zrovna opravili i mechanismus zvonů. Doufáme, že tam nebudou nějaká závažná poškození," doplnil Babisz.

Kostel svatého Bartoloměje v Hruškách byl vystavěný v novogotickém stylu roku 1861.