Jen těžko hledal velkobílovický vinař František Bílek srovnání pro kvalitu letošní úrodou 
s tou loňskou. „Minulý rok byl výjimečný do kvality i výnosu," řekl Bílek.

Názory na úrodu se ale na Břeclavsku u vinařů liší. Někteří dokonce připouští vznik lepších vín, než které mají na etiketě rok 2015. Naopak pochyby mnohých pěstitelů jsou kvůli jarním mrazům, které napáchaly rozsáhlé škody.

Výkonný ředitel Svazu vinařů České republiky Martin Půček srovnával: „Liší se to podle oblastí. Výnos bude snížený zhruba 
o dvacet až třicet procent. Vloni jsme byli na šesti tunách. To je těsně nad desetiletým průměrem, který je pět tun z hektaru. Letos to bude asi jen necelé čtyři a čtvrt tuny."

Podle oslovených vinařů vypadají hrozny ve vinicích zdravě. Krumvířan Josef Valihrach mluvil o stoupající cukernatosti. „Vína mohou být lepší než v roce 2015, může tam být i lepší kyselina. Ale uvidíme, až bude víno v bečce," odmítl dělat předčasné závěry.

ZAJÍMAVÉ AROMA

Situaci ve vinici sleduje 
i Bílek. Za rizikové odrůdy označil například Neuburg, který je méně odolný vůči hnilobě. „Hrozny však máme pěkné a zdravé. I když letos je velký nátlak plísně révové, což vloni vůbec nebylo. Je to kvůli tomu, že bylo hodně vlhké jaro. Ale nemusí to nakonec znamenat problém," zamýšlel se velkobílovický vinař.

Ten už posbíral další citlivou odrůdu Agni, jejíž bobule často napíchávají včely. Příští týden se chystá na Muškát moravský, stejně jako Valihrach na Irsai Oliver. Bude však záležet na počasí. „Teď bychom potřebovali maximum sluníčka 
a naopak minimum srážek," má jasno Bílek.

Počasí je zrání hroznů aktuálně nakloněné. Podle výkonného ředitele Půčka jsou teploty optimální. „Přes den máme kolem pětadvaceti až třiceti stupňů Celsia. 
V noci je je zase chladněji okolo deseti, patnácti stupňů, což předurčuje zajímavý aromatický profil," nechal se slyšet Půček.

Vzápětí upozornil na výskyt plísně šedé, jejíž šíření však současné slunečné počasí zastavilo.