„Z jednotlivých show zemí, které v minulosti tvořily ohňostroje nad přehradou, jsme vybrali úspěšné pasáže a adaptovali je nad Špilberk,“ uvedl návrhář letošního ročníku Jaroslav Štolba. Organizátoři v pondělí představili program zbývající části přehlídky.

V sobotu o půl jedenácté osvítí hrad kombinace ukázek z Polska, Německa, Portugalska či Francie. O týden později se při ohňostroji Pozdravy z kontinentů a na kontinenty představí i Japonci, Jihoafričané, Australané či Filipínci. Do příprav festivalu se tak celkem zapojilo třináct zemí ze čtyř kontinentů.

Letošní novinkou se stane i světelná dronová show nad parkem Kraví hora. V sobotu vzlétnou drony celkem dvakrát, poprvé o půl desáté a pak v jedenáct večer. „Je možná odchylka v závislosti na počasí. Obě představení budou stejná,“ nastínil vedoucí odboru strategického rozvoje a spolupráce brněnského magistrátu František Kubeš.

Ničivé plameny zachvátily v centru Brna sedm aut.
Požár sedmi aut v centru Brna: úmyslně založený, policisté teď pátrají po žháři

V lepší situaci budou Brňané, kteří se dopraví pěšky nebo hromadnou dopravou, protože při akci nebudou k dispozici parkovací místa. Nejlepší výhled bude podle organizátorů ze spodní části parku nebo z náměstí Míru. Zájemci využijí pro ohňostroj zpřístupněný amfiteátr nedaleko tamního koupaliště.

Od čtvrtka se lidé potěší rovněž pohledem na trojici nafukovacích těles v parku u brněnské hvězdárny. Na desetimetrové modely Země, Měsíce a Marsu se podívají vždy od dvou hodin odpoledne do půlnoci. „Vždy v osm hodin bude přednáška o zajímavostech, které jdou na modelech vidět,“ pozval ředitel planetária Jiří Dušek. Od devíti lidé také uvidí vědeckofantastický film.

Těší se na ně třeba Markéta Veselá. „Zatím jsem viděla jen Mars, takže se nemůžu dočkat,“ řekla žena.

od čtvrtka 5. srpna do čtvrtka 12. srpna

14.00 – 24.00 modely planet v parku na Kraví hoře

sobota 7. srpna

22.30 ohňostroj nad Špilberkem – Pozdravy z Evropy

21.30; 23.00 světelná dronová show nad Kraví horou

sobota 14. srpna

22.30 ohňostroj nad Špilberkem – Pozdravy z kontinentů a na kontinenty