Příští rok se mírně posune i termín, soutěžní ohňostroje lidé uvidí od půlky června.

Pandemie koronaviru letos akci okleštily na pouze dva ohňostroje nad Špilberkem v podání českých týmů. „Oba byly krásné, ale atmosféra na přehradě, kam jsme vždy vyrazili na pláž s přáteli, mi chyběla,“ řekla třeba divačka Jana Marečková.

Na otázku "jak funguje buňka?" vědci odpovídají zpěvem a tancem.
VIDEO: Jak funguje buňka? Vědci odpovídají zpěvem a tancem

Vedení Bystrce návrat festivalu uvítá. „Samozřejmě, názory na něj se liší. Obecně jsme ale rádi, že se vrátí. Akce nám nevadí, spíš to, že ji provází kolotoče a hluk. To se ale moc ovlivnit nedá,“ řekla bystrcká místostarostka Eva Harangiová.

S tímto názorem souhlasí i bystrcký starosta Tomáš Kratochvíl. „Už jsme na Ignis Brunensis zvyklí, a jak pozoruji diskuse, převážná část lidí bude za návrat festivalu ráda. Asi ji neuvítají všichni, ale třeba za rok nám na tuto akci přijdou na radnici třeba dvě až tři stížnosti, zejména na úklid, který se ale každým rokem zlepšuje," zmínil.

ROZHOVOR:

Letošní show nad Špilberkem? Delikátní úkol, hodnotí designér

Měl být velkolepý jako vždy, letos s premiérovou účastí týmu až z Jižní Ameriky. Plánovaný letošní ročník Ignis Brunensis ale zhatila koronavirová pandemie. I proto se pořadatelé akce rozhodli, že pokud epidemiologická situace dovolí pořádání akce v původním rozsahu, na jaký byli lidé zvyklí, v příštím roce, diváci se mohou těšit na ohňostrojné show původně připravované právě pro rok 2020. „Přišlo nám nanejvýš korektní oslovit ty, kteří už měli show předpřipravené pro letošek," říká technický ředitel festivalu a zároveň ohňostrojný designér Jaroslav Štolba.

Designér ohňostrojů Ignis Brunensis Jaroslav Štolba.Zdroj: DENÍK/Attila Racek

Proč jste se rozhodli zanechat pro příští ročník v plné míře sestavu účastníků, která byla plánovaná na letošní rok?

Když přišlo rozhodnutí o zrušení festivalu, jednotlivé show na letošek už byly v pokročilém stádiu, i proto se nám jevilo jako naprosto vhodné a korektní oslovit s nabídkou účasti ty, kteří na nich již pracovali a které už stačí jen doladit. Tři ze čtyř účastníků, Švédové, Chorvati a Belgičané již souhlasili. Otevřená zůstává účast Mexika.

Takže ještě není nic jisté?

Je naším dlouhodobým cílem mít v Brně účastníka z amerického kontinentu a Mexičané byli zcela připravení letos přijet a měli být hlavním kořením letošního Ignis Brunensis. Nyní spolu jednáme, ale vzhledem k problémům, které jsou ve světě, skutečně nikdo není schopný účast Mexika příští rok zcela garantovat. Řešíme to, podle vývoje situace v příštím roce se případně poohlédneme po účastníkovi jinde na Zemi, v případě skutečně velkých komplikací bychom raději sestavu doplnili dalším evropským účastníkem. V příštím roce navíc budeme muset velmi, velmi obezřetně obracet v ruce každou korunu.

Sestava pro příští rok tedy ale většinově má být taková, jaká byla v plánu letos, zůstává i zbytek programu stejný? Myslím tím zejména povinnou skladbu.

Letošní ročník jsme chtěli věnovat 250. výročí skladatele Ludwiga van Beethovena a s touto myšlenkou jsme jako povinnou skladbu vybrali jeho Osudovou. Příští rok už ovšem výročí samozřejmě není, takže je to otázka. Na druhou stranu, Beethovenova hudba je natolik inspirativní a jednotliví účastníci si mohli vybírat z různých aranží Osudové, že je pravděpodobné, že tuto povinnou skladbu rovněž přeneseme do příštího roku.

V sobotu si lidé nad Špilberkem užili letošní druhou a poslední show okleštěné verze festivalu, připravoval jste ji s týmem Flash Barrandov SFX. Nešlo ale o ohňostroj, který jste nad Špilberkem plánovali odpálit původně, že?

Původní show na Špilberku měla být zcela jiná, s jiným rozpočtem, měla být jednoznačně oslavná. Nakonec ji nahradil ohňostroj na bázi Covidu, který byl vzhledem k okolnostem věnovaný těm, kteří v krizových dnech pomáhali druhým. Pojetí této nové show bylo ryze delikátní záležitostí. Nechtěli jsme nic megalomanské, exhibiční, soutěžní, naopak jsme přemýšleli, jak spojit hudbu a oheň spojit tak, aby byla celá show poděkováním. Zda tento absolutně atypický ohňostroj tento účel splnil? Podle reakcí jsme se snad trefili.