Přehlídka starých horkovzdušných balonů, které oblohu brázdily před třiceti lety. I na to zájemce láká letošní ročník festivalu Brno město uprostřed Evropy. Začíná pozítří a potrvá čtyři týdny.

Program odstartuje zábavní akcí Hvězdy nad Kraví horou a Mezinárodním policejním mistrovstvím ČR v jízdě na koni. „V pátek lidé uvidí průvod soutěžících na náměstí Svobody," sdělil náměstek krajského policejního ředitele Miloslav Machát. Soutěž se uskuteční o den později v areálu Panská lícha. „Usilujeme o to, aby se na místě objevil i policejní vrtulník," uvedl Machát.

Úvodní ohňostroj pak Brňané uvidí v sobotu na výstavišti. „Rakety odpálíme zároveň ze dvou míst v areálu. Pavilony zůstanou rozsvícené, takže to dohromady vytvoří zajímavou podívanou," sdělil Ivan Martinek z ohňo-strůjné společnosti Theatrum Pyroboli. Představení začíná o půl jedenácté večer, lidé se dostanou do areálu zadarmo půl hodiny před ohňostrojem.

Obří lunapark

Na výstavišti se mohou zájemci bavit už od rána. Pětaosmdesát let od jeho založení oslaví na akci Vystec Fest. „Nejzajímavější bude určitě lunapark s dvaceti atrakcemi," informoval mluvčí brněnských veletrhů David Pokorný.

Návštěvníci uvidí třeba akční ukázky práce vojáků, policistů a hasičů. Dopoledne organizátoři připravili výstavu třiceti bojových vozů, například transportérů Pandur. V sobotu dopoledne a v neděli je vstup zdarma. „V sobotu od dvanácti hodin do desíti večer stojí vstupné padesát korun. Lístek zároveň slouží jako poukázka na občerstvení ve stejné hodnotě a lidé mohou v areálu zůstat až do začátku ohňostroje," uvedl Pokorný.

Soutěžní ohňostroje pak návštěvníci uvidí stejně jako v předchozích letech na Brněnské přehradě. Své umění představí ohňostrůjci z Česka, Švýcarska, Německa a Polska. Ohňostroje připomenou výročí 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na jižní Moravu. Jejich první část tvůrci komponovali na hudební námět tance Chasapiko, který vznikl právě v době života věrozvěstů. Lidé muziku znají z filmu Řek Zorba.

Opravený hrad

Následující víkend si lidé užijí Lidové hradní slavnosti na Špilberku. „Poprvé uvidí nově zrekonstruované části hradu," uvedl ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian. Brňané se podívají i do sídla veřejné zeleně v parku pod Špilberkem.

Milovníci horkovzdušného létání si i letos užijí vyhlídkové lety. Ale z jiného místa, než byli zvyklí. Létání z Kraví hory končí kvůli výsadbě nového trávníku. „Balony odstartují z bystrckého Rakovce," uvedla ředitelka akce Ballon Jam Petra Stejskalová.

Létání vyvrcholí pátého června připomínkou výročí třiceti let od chvíle, kdy se vznesl v brněnských Medlánkách první balon československé výroby. „Vytáhneme z garáží staré balony, vyženeme z nich myši a ukážeme je lidem," řekla Stejskalová. K vidění budou i moderní modely.

Brno - město uprostřed Evropy. Festival zábavy pod hrady Špilberk a Veveří.
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!