Kuchařky dávají přednost čerstvým potravinám z okolí. „Například jablka odebíráme od regionálních dodavatelů a také ze školní zahrady, kde se o rostliny starají děti,“ prohlásila Otáhalová.

Žák deváté třídy Martin Hnídák si změnu pochvaluje. „Obědy tu vaří dobré. Doma si většinou takové jídlo nedám,“ srovnával.

Jediný, kdo si občas postěžuje, jsou podle Otáhalové rodiče, kteří vaří tradiční moravskou stravu.

Zapojené školy
· Miniškolka Mateřídouška, Hodonín
· Základní škola T.G. Masaryka Čejkovice
· Základní a mateřská škola Radějov
· Mateřská škola Jánošíkova, Hodonín
· Základní škola a Mateřská škola Bořetice
· Mateřská škola Klentnice
· Jazyková školka Smolíček, Břeclav
· Gymnázium Znojmo
· Základní škola a Mateřská škola, Mikulovice

Zato učitelé si zdravé obědy ve školní jídelně chválí. „Paní kuchařky nám vaří vynikající jídla. Občas se jich ptám i na recepty,“ přiznala učitelka Blanka Chytilová.

Na Znojemsku jsou do programu zapojené dvě školy. Na Základní škole v Mikulovicích zavedli nové stravování teprve nedávno. „Přijela k nám paní, která nám zkontrolovala potraviny. Ty horší doporučila vyloučit a nahradit zdravějšími,“ zmínil ředitel školy Ivo Bílek.

Zástupci Základní a Mateřské školy v Bořeticích na Břeclavsku se do programu zapojili, protože jim stravování připadalo monotónní. „Hledali jsme cestu, jak to změnit a začít vařit zdravěji a chutněji,“ řekla ředitelka školy Ivana Machačová.

Díky programu se kuchařkám podařilo v obědech snížit dávky soli, tuku a sacharidů. Dětem vaří tofu, jáhly nebo ochucené saláty. „Žáci nemají s konzumací takových potravin žádný problém. Navíc se začali více zajímat o to, co jedí a z čeho oběd vlastně je,“ všimla si Machačová.

Cílem spolku, který za programem stojí, je zvyšování kvality jídla ve školách. „Přejeme si, aby školní stravování bylo pro vzdělávání dětí stejně důležité jako výuka češtiny nebo matematiky,“ uvedl předseda spolku Tom Václavík.

Pokud školy plní kritéria programu, získají ocenění Skutečně zdravá škola.

RADIM KŘÍŽ
KRISTÝNA HORTVÍKOVÁ