Projekt bude podle odhadu stát miliardu a dvě stě milionů korun. „Žádali jsme stát o dotaci šest set milionů korun. V poslední době se ale celý administrativní proces trochu zadrhl, takže na její schválení stále ještě čekáme," prohlásila ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Brněnští filharmonici natáčeli spolu s pianistou Igorem Ardaševem nový spot Sál pro Brno na místě, kde vyrůstá Janáčkovo kulturní centrum.
VIDEO: Spot k Janáčkovu kulturnímu centru? Filharmonikům spustili piano z nebe

Stavba sálu
· stavbu centra začalo vedení Brna plánovat už v roce 2003, kdy se konala první architektonická soutěž
· v roce 2007 vybrala komise místo ke stavbě
· dělníci začali hloubit základy v roce 2015, hotové má centrum být za tři roky

Podle mluvčí ministerstva kultury Simony Cigánkové teď vše závisí na rozhodnutí ministerstva financí. „Kvůli tak velké částce musí ministerstvo zvýšit rozpočet na rok 2017. Ten pak musí schválit nejprve ministr financí a následně vláda," uvedla Cigánková.

Vedení Brna o nový koncertní sál velmi stojí. V případě, že stát peníze na stavbu nenajde, jsou radní rozhodnutí získat peníze na projekt jinde. „Pokud nám na něj stát nedá peníze, jsme ochotni se kvůli němu i zadlužit," podotkl už dříve brněnský primátor Petr Vokřál.

Přehlídka Sochy v ulicích – Brno Art Open 2017. Svá díla kolemjdoucím představuje třináct autorů z České republiky i zahraničí.
Otok na chodníku nebo čas na přání. Centrum Brna zdobí nové sochy

VIKTORIE POKORNÁ