Kromě vánočního stromu na radničním náměstí Rathausplatz návštěvníky Vídně láká i šedesátimetrový strom ze světel. „Je na výškovém domě u stanice metra Schottering. Na programu je i několik adventních koncertů s mezinárodní účastí,“ přiblížila předvánoční atrakce města za vídeňskou kancelář v Praze Barbora Benešová.

V brněnské Dětské nemocnici otevřeli nové prostory v budově R.
Ošetří více dětí. V Dětské nemocnici přibude lékařů, vzniknou i parkovací místa

Jako každý rok se i letos do hlavního rakouského města chystá Jarmila Pospíšilová z Lelekovic na Brněnsku. „Jezdíme tam s dcerami už asi jedenáct let. Líbí se nám mnoho možností, kam jít, a punče nalévají poctivé. Byly jsme například i v Budapešti, ale Vídeň je osvědčená kvalita. Pro mě je to navíc symbol svobody,“ uvedla žena.

Vybrané vánoční trhy ve střední Evropě
Vídeň: Christkindlmarkt na radničním náměstí (Rathausplatz), 33. Altwiener Christkindlmarkt (Freyung), Vánoční trh Am Hof, Vánoční vesnice Maria-Theresien-Platz, Adventní trh Mahlerstraße, Vánoční trh na náměstí Stephansplatz, Adventní trh bio farmářského trhu Freyung, Vánoční vesnice na zámku Belvedere, Umělecký adventní trh před kostelem Karlskirche

Budapešť: Vörösmartyho náměstí, náměstí Deák Ferenc, náměstí Fővám, náměstí před bazilikou Szt. István

Krakov: Hlavní náměstí Rynek Główny

Bratislava: Hlavní náměstí, Františkánské náměstí

Právě z maďarského hlavního města se před pár dny vrátil Brňan Pavel Golasowski. „Trhy jsou velké a rozmanité. Líbilo se mi množství stánků s velkým výběrem laskomin. Také jsem se tam cítil víc vánočně než třeba v Brně,“ míní.

Největší budapešťské trhy se konají na Vörösmartyho náměstí. Lidé tam ochutnají tradiční maďarský guláš nebo trdelník, na začátku prosince přijede i Santa Claus.

Kamila Janíčková z Blanska loni o Vánocích vyjela do polského Krakova. „Náměstí bylo velmi útulné a potěšila mě i nedaleká restaurace s dobrým jídlem. Cestování v brzkých ranních hodinách nebylo tak příjemné, ale pokud někdo zvládne dospat v autobuse, tak je to fajn,“ poznamenala.

Kluziště na Moravském náměstí v Brně otevřeli malí bruslaři i zkušení reprezentanti.
Kluziště u Jošta spouští provoz. První den si na něm lidé zabruslí zdarma

Změn se letos dočkají návštěvníci Bratislavy. „Stánky na Hlavním a Františkánském náměstí jsou v jiném uspořádání. Koncept je nově zaměřený nejen na kvalitu, ale i na ekologii. Novinkou je snaha předcházet vzniku odpadu a naopak jeho snižování, takzvané zero waste,“ sdělil za kancelář bratislavského primátora Peter Bubla.

Ekonom Lukáš Kovanda doplnil, že touha lidí vyjíždět o Vánocích do ciziny narůstá. „Spolu s tím také obnos peněz, který utratí,“ tvrdí.

Velký zájem podle Petra Pošty z Českých drah naznačují i již prodané rezervace do ranních vlaků. „Míří do Vídně, Bratislavy a Budapešti,“ poznamenal.

Vlaky RegioJet přepraví cestující z Brna do Vídně čtyřikrát denně v každém směru. „Autobusy lze na vánoční trhy cestovat například do Budapešti, Vídně, Krakova, Drážďan či Berlína,“ sdělila mluvčí holdingu Student Agency, kam žluté autobusy patří, Alžběta Nečasová.

Ilustrační foto
Nalít alkohol patnáctiletému? V Brně bez problému. Inspekce odhalila 7 případů