Až dvaasedmdesát procent mužů v Jihomoravském kraji se bojí, že onemocní rakovinou, alespoň jedno pravidelné onkologické vyšetření rakoviny prostaty, tlustého střeva, varlat nebo kůže ale v průměru absolvuje pouze devětadvacet procent dotazovaných mužů z jižní Moravy. Víc než polovina z nich navíc svaluje vinu na praktického lékaře. „Uvedli, že je jejich praktik neinformuje o nutnosti preventivních prohlídek," řekl mluvčí skupiny Sanofi Filip Hrubý. Ženy jsou ve srovnání s muži zodpovědnější, onkologické preventivní prohlídky jich prodělá třiašedesát procent.

Nejméně muži chodí na vyšetření kůže, největší důraz kladou na vyšetření spojené s prevencí nádorů prostaty. To dokládá i brněnský praktický lékař Tomáš Klobas. „Menší účast mužů na preventivních prohlídkách v porovnání s ženami zaznamenávám právě u melanomů kůže. Nemyslím ale, že jsou špatně informovaní, hlavně v dnešní době médií a internetu. Existují přece i různé kampaně jako Movember. Svalovat vinu na lékaře je výmluva. Pokud mají o informace zájem, vysvětlí praktický lékař, jak rakovině předejít," poukázal.

Diagnózu rakovina si přitom každý den vyslechne 220 Čechů. Zhruba sedmdesát lidí jí každý den podlehne.

Že se muži rakoviny bojí víc než ženy potvrzuje také ředitel Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík. Tamní komplexní preventivní prohlídky, které se zaměřují na několik nejčastějších onkologických diagnóz najednou, absolvuje ale právě naopak víc mužů než žen. „Je pravda, že s muži se při preventivních prohlídkách komunikuje hůř. Loni jich ale tady bylo kvůli prevenci 1158, zatímco žen 769," podotkl.

Na prevenci se podle něj mohou zaměřit i sami. „Třeba sledovat přítomnost krve v tělních tekutinách, vykašlávání hlenu, bulky na těle, náhlé hubnutí, proměny znamének, lehce zvýšené teploty, hmatatelné uzliny. Pokud problém trvá tři týdny či měsíc, značí to větší komplikace. A když náznaky zanedbají, je i léčba dražší a nepříjemnější. Je třeba je vnímat kolem padesátky, když riziko rakoviny dramaticky stoupá," upozornil Žaloudík.

Preventivní onkologická vyšetření lidé absolvují buď u praktického lékaře, nebo u specialisty. Například vyšetření karcinomu tlustého střeva a konečníku by měli lidé po padesátce podstupovat každé dva roky. V této rizikové skupině však téměř čtvrtina mužů v Jihomoravském kraji uvedla, že vyšetření neabsolvuje vůbec. Ještě častěji, tedy jednou ročně, by měli muži podstoupit preventivní vyšetření prostaty, samovyšetření varlat alespoň jednou za měsíc.