Nejdále jsou v tomto ohledu v Židlochovicích na Brněnsku. Tam dražbu, kde budou zájemci o zakázku postupně podhazovat nižší a nižší ceny plynu pro příští rok, uskuteční dnes. „Loni jsme díky soutěži ušetřili za plyn skoro tři sta tisíc korun. Proto nabízíme podobnou úsporu i lidem. Předpokládáme, že ušetří deset až dvacet procent. Při roční spotřebě plynu v rodinném domě ušetří ze čtyřiceti tisíc čtyři až osm tisíc korun," uvedl židlochovický starosta Vlastimil Helma. Po aukci plynu má podle něj během několika týdnů následovat i aukce elektřiny.

Židlochovičtí jsou ale zatím k aukci skeptičtí. „Nakonec se přihlásilo 197 domácností ze čtrnácti set. Asi zapůsobilo to, že jde o novinku. A také mají někteří lidé delší smlouvy na dobu určitou a museli by platit penále za vypovězení," řekl Helma

Přesto se nápad líbí i lidem v okolních městech. „V době, kdy ceny jen rostou, to je příjemná změna. Doufám, že se něco podobného objeví i v Brně. Plynem topím a ohřívám vodu a platím tak měsíčně tisíce. Úsporu několika stovek bych uvítal," řekl Martin Krejčí.

Podle brněnského ekonoma Tomáše Maršálka lidé na elektronických aukcích mohou ušetřit desítky procent nákladů na elektřinu i plyn. „Samozřejmě platí, že čím více lidí se jí zúčastní, tím výhodnější podmínky dodavatelé nabídnou," vysvětlil Maršálek.

V Brně ušetřil magistrát v pondělí díky aukci devět milionů za elektřinu. Lidem ale něco podobného nenabídne. „Prozatím o tom neuvažujeme," řekl náměstek primátora Robert Kotzian.

Snížit náklady za plyn a elektřinu ale chtějí starostové některých městských částí. Rozhodnutí jsou například v Židenicích. . „Už v květnu zřídíme na radnici kontaktní místo, kde lidem poradíme, jak se elektronické aukce zúčastnit. Mohou tam donést své stávající smlouvy a jakmile jich nasbíráme dostatek, uspořádáme dražbu," slíbil židenický starosta Roman Vašina.

Na aukce se chystají v brněnských Medlánkách. „Předpokládáme, že první kolo spustíme o prázdninách. Zájemci tak nové dodavatele získají už na letošní topnou sezonu," vysvětlila tamní starostka Alena Valentová.

V červnu se lidé zapojí i do aukcí plynu a elektřiny ve Vyškově. „Pořadatelská firma zařídí vypovězení starých smluv i navázání nových. Lidé už jen přijdou podepsat nové," uvedla mluvčí vyškovské radnice Petra Bezdomniková.

Ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku hodlají nižší cenu nabídnout lidem příští rok. „Před tím uděláme průzkum, zda budou mít domácnosti zájem," řekl místostarosta města Petr Kolář.

Znojmo si naopak počká na zkušenosti z měst, které aukce zkouší jako první. Podobný postup volí i radnice Brna-středu.

Kvůli přílišnému papírování pak aukce pro lidi zatím odmítají v Břeclavi, Blansku, Boskovicích či Adamově na Blanensku.