Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška skončilo výběrové řízení a je podepsaná smlouva. „Dílčí smlouvy budou podepisovat ještě ředitelé nemocnic. Týkají se všech krajských nemocnic. Například ve Vyškově vyměníme 38 lůžek, v Kyjově 75, v Břeclavi 100 nebo ve Znojmě 125," vyjmenoval Hašek.

Některá lůžka jsou stará přes 40 let. „Nejstarší čtyři kusy jsou z roku 1971," řekl už dříve Hašek. Kraj udělal v nemocnicích průzkum a po debatě s řediteli dospěl k rozhodnutí, že vymění 1000 lůžek zhruba za 30 milionů korun. Téměř polovinu nových dostanou nemocnice ještě letos.

Jihomoravský kraj zřizuje nemocnice v Břeclavi, Znojmě, Kyjově, Hodoníně, Ivančicích, Letovicích, Vyškově a Tišnově a od loňska provozuje také nemocnici v Hustopečích. Některé nemocnice řešily stará lůžka po vlastní ose. Například v Hodoníně, kde se letos vymění desítka lůžek, na obměnu v posledních deseti letech vyhlásili veřejnou síbrku. Díky ní se vybraly tři miliony korun, za které se vyměnilo asi 100 lůžek z celkových 200.