Jako učitel nastoupil do školy ve svém domovském městě v roce 1974. Letos odešel do důchodu. Jak spočítal, zeměpis a zejména oblíbený tělocvik za tu dobu postupně učil více než dva tisíce žáků. „Když jsem začal učit, tak jsem chtěl vždy s dětmi sportovat. Založil jsem oddíl stolního tenisu, vedl basketbalové družstvo, které patřilo k okresní špičce,“ ohlíží se sedmašedesátiletý Valtičan.

O víkendech s dětmi jezdil na různé soutěže a turnaje. „Měl jsem kvůli tomu doma se ženou i problém, že se věnuji příliš mnoha zálibám. Ale sport s dětmi byl koníček, kterému jsem rád obětoval volný čas,“ přiznává Hyčka, který se po celou dobu staral ve Valticích také o školní sad.

Mezi jeho záliby patří rovněž práce ve vinohradu a sklepě. Ty mu vydržely dodnes.

Ivo Kraus z Olomučan je dlouholetý dárce krve. Nedávno zaznamenal třístý odběr.
Krev daroval už třistakrát. Kvůli odběru urazí pěšky klidně sedmdesát kilometrů

Podle zkušeného učitele se děti za čtyři desítky let téměř nezměnily. Jak říká, vyrůstají ze situace, ve které žijí, a to je tvaruje. „Dneska to učitelé mají těžší, protože děti mají spoustu různých možností, které odvádějí pozornost od školy. O to více by měl učitel klást důraz na vlastní práci, aby dokázal žáky zaujmout,“ nabádá mladší kolegy.

V důchodu by si rád užíval zaslouženého odpočinku, ale současně má i další plány. „Přemýšlím nad tím, že bych za odučené roky napsal paměti,“ prozrazuje muž.

Už po pár dnech nového školního roku je mu jasné, že učení mu v důchodu bude chybět. „Práce s děti mě vždy naplňovala. Učil jsem totiž za každé situace rád. I když jsem byl ve funkci ředitele, tak jsem se cítil lépe jako učitel,“ svěřuje se Hyčka.

Ilustrační foto.
Poklepou na základní kámen nového Betléma. Domov za 50 milionů pomůže postiženým