ZEMAN ŠTĚPÍ SOCIÁLNÍ DEMOKRACII. Česká strana sociálně demokratická postavila do voleb svého kandidáta Jiřího Dienstbiera. Když v prvním kole volby neuspěl, vedení sociální demokracie voličům doporučilo zvážit volbu Zemana. Ještě dále šel jihomoravský hejtman Michal Hašek. Ten vyzval přímo k volbě bývalého premiéra. „Schwarzenberg je pro mne jedním z hlavních představitelů a symbolů Nečasovy vlády, její politiky a stylu vládnutí. Proto budu raději volit Miloše Zemana," prohlásil Hašek.

Jenže další část straníků měla čtyři dny po volbách se Zemanem problém. „Zeman úplně neodpovídá naší levicové politice. Navíc dával v posledních letech straně pořádné rány. A může nám tropit to stejné co Václav Klaus ODS," podotkl starosta brněnských Vinohrad Jiří Čejka.

STUDENTI PROTI ZEMANOVI. Angažovat se v boji proti favoritovi voleb se minulý pátek rozhodla jedenáctka brněnských studentů. Společně zaplatili a zprovoznili internetové stránky www.zemanprotilidem.cz, vytiskli přes tři tisíce letáků a roznesli je po městě a vytvořili protizemanovské video, které šířili po sociálních sítích. „Nechci si stěžovat na prezidenta až ve chvíli, kdy se s tím nebude dát nic dělat," komentovala svoji aktivitu jedna ze studentek Hana Sekerková.

ZABLOKOVANÝ HOLLAN. Brněnský aktivista Matěj Hollan před prvním kolem voleb natočil video, které pak sdílel na internetu. Lidem v něm radil, jak postupovat, aby do druhého kola neprošla dvojice Jan Fischer – Miloš Zeman. V pondělí po prvním kole mu pak sociální síť Facebook zablokovala jeho uživatelský účet, kde video šířil. „Za zablokováním vidím tým Miloše Zemana. I když to nemůžu dokázat. Několik desítek uživatelů nahlásilo můj účet jako falešný a administrátoři je zrušili," je přesvědčený Hollan. Na síť se znovu dostal až po dvou dnech.

ROZDĚLENÍ FOLKLORISTI. Folklórní zpěvačka Jarmila Šuláková a někteří z dalších lidových umělců podpořili týden před druhým kolem Miloše Zemana. Reagoval na to brněnský režisér Břetislav Rychlík. Sepsal prohlášení Dvě věty na podporu Karla Schwarzenberga a nechal jej podepisovat osobnostmi folklóru. „Karla jsem poznal blíž a považuji ho za dobrého člověka," podotkl člen cimbálové muziky Jura Petrů z Kyjova na Hodonínsku.

NEZÁJEM KANDIDÁTŮ O JIŽNÍ MORAVU. Zatímco před prvním kolem volby navštívili kandidáti kraj několikrát, před druhým zůstali v Praze. Původně měl před týdnem dorazit do Židlochovic alespoň kandidát TOP 09. Místo diskuze v tamní restauraci Za Komínem ale dal přednost pražské předvolební diskuzi.

STUDENTI PRO ZEMANA. Na začátku tohoto týdne se rozhodl tým Miloše Zemana reagovat na proschwarzenber­govské aktivity studentů. A do ulic vyslal studenty, rozdávající letáky na podporu levicového kandidáta.