Domovníka už čtvrtý rok mají v jednom z městských bytových domů ve Francouzské ulici. Jaroslav Gábor pracuje jako údržbář v nemocnici, ale v domě se coby domovník stará o úklid a drobné opravy. „Kamery jsou užitečné. My je nemáme, ale nebyl bych proti, aby tady byly," zmínil Gábor. Pomohly by podle něj třeba v minulosti, když obyvatelům domu někdo ze sklepa ukradl kola a koloběžku.

Podle rozhodnutí vedení Brna mohou městské části žádat o příspěvek sto až sto padesát tisíc korun na pořízení kamerového systému. „Chceme dosáhnout toho, aby i lidé v méně atraktivních částech města bydleli důstojně a bezpečně," zmínil náměstek brněnského primátora Petr Hladík. Na pořízení domovnického bytu nabízí město příspěvek sto tisíc korun.

Ve vyloučených lokalitách vlastní Brno asi 240 domů. Peněžní pomoc se může týkat až padesáti z nich. „Městské části mohou žádat o příspěvek ve dvou termínech. A to do 15. února a do 15. července," informoval mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Významná část domů ve vyloučených lokalitách se nachází v městské části Brno-sever. „Domovník pro radnici znamená přímý kontakt s lidmi, kteří na místě žijí. V problematické lokalitě je ale potíž s tím, že domovníci nemusejí mít autoritu u ostatních obyvatel. Už se nám i stalo, že se nájemníci spojili proti němu," podotkl místostarosta Rostislav Hakl, který se v Brně-severu věnuje bytové oblasti.

Že domovník musí umět jednat s lidmi, potvrdil také Gábor. „Musím si je vyslechnout a vyjít jim vstříc. Řeším i drobné spory mezi obyvateli, jednou se tady pohádali," řekl.

Podle policejních preventistů může schopný domovník zabránit tomu, aby problémy, které se dají zpočátku vyřešit domluvou obyvatel, nepřerůstaly v potíže vyžadující zásah policie. I proto se pro ně letos chystají na podzim otevřít už podruhé výukový kurz zvaný Domovnická akademie. „Od domovníka očekáváme, že si bude vědět rady. Kromě základů řemesel s nimi probíráme i první pomoc nebo komunikační dovednosti," vyjmenoval organizátor kurzu a preventista Lubomír Fiala. Letos na podzim se na několikaměsíční kurz může přihlásit přibližně třicet zájemců.

S nápadem na zlepšení podmínek života v městských bytových domech ve vyloučené lokalitě přišla už v roce 2010 městská část Brno-střed. „S domovníky jsme začali na přelomu roku 2012 a 2013. Spolupráce s nimi je velmi dobrá. Kromě drobné údržby a úklidu v domech například i hlídají poštu," uvedl místostarosta Brna-středu Jiří Švachula.

V současnosti má své domovníky pětaosmdesát městských bytových domů v této části města. V dalších domech je tamní radnice zavádět nechce.