Svou vůbec první a možná zároveň poslední výstavou se po celý duben představuje v Městské knihovně v Hustopečích na Břeclavsku. „Tvořím hodně ze starých knih, které mají žluté listy. Z celé klidně složím vánoční stromek a ozdobím jej hvězdami. Ty jsou z jednotlivých stránek. Knížky potom stříbřím, zlatím a z listů poskládám vějíře,“ přibližuje osmapadesátiletá žena, která se vyučila jako pánská krejčová.

Před vánočními svátky své výrobky poprvé věnovala několika známým. A zavděčila se. „Paní doktorka si dárek vystavila v čekárně. Někdo jej však zanedlouho ukradl. Nejspíš se líbil,“ říká babička čtyř vnoučat. Inspiraci bere často z módy, ale převážně z okamžiků každodenního života. „Když vnučka dostala k narozeninám dort ozdobený růžemi, hned mě napadlo udělat něco podobného z knih,“ svěřuje se Hamerníková.

Ze sklepa do sklepa 2018 ve Velkých Bílovicích. Sabráž.
Ze sklepa do sklepa putovaly tisíce lidí. Víno přilákalo i celebrity

Svým koníčkem si krátí hlavně dlouhé zimní večery. Zbytek roku totiž tráví většinu času na polích rodinného hospodářství. Že vystavuje zrovna v Hustopečích, má pro ni zvláštní význam. Město je pro ni srdeční záležitostí. „Narodila se tady moje maminka a babička. Knihovnice viděly mé výtvory a byly z nich nadšené. Požádaly mě, abych je tam vystavila,“ vypráví.

Netradiční výrobky si mohou návštěvníci na místě i koupit. „Pro peníze to ale určitě nedělám. Pokud by přeci jen nějaké byly, věnuji je knihovně nebo za ně nakoupím materiál na další tvoření,“ dodává žena.

DAVID KVAPIL

Iveta Hlobilová ze Znojma založila Kabelkománii. Ilustrační foto.
Kabelkománie ve Znojmě vynesla padesát tisíc