Jaké alergie v tomto období dominují?
Určitě ty pylové a z nich nejvýraznější alergen, pyly trav. Je to hlavně kvůli dlouhodobému suchu a prašnu. V takových podmínkách je pylové zrno více narušené a intenzivnější.

Stává se vám, že nyní přicházejí i lidé, kteří dřív s alergiemi problémy neměli?
Hodně často ke mně teď chodí lidé, kteří tři nebo čtyři roky u lékaře kvůli alergii nebyli a najednou se u nich kvůli rychlému nástupu tepla objevily problémy. Často je teď trápí i kašel v kombinaci s virózami, všechno je totiž propojené. V tomto období lidé nejsou zvyklí na tak vysoké teploty.

CELÝ ROZHOVOR ČTĚTE V SOBOTNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST 

Je časté, že lidé přichází s problémy, aniž by tušili, že za ně mohou alergie?
Poměrně často. Týká se to více žen, které z ničeho nic začne trápit spousta potíží, ať už těch ženských nebo třeba angín. Při vyšetření se zjistí, že příčina všech problémů je alergie. Právě alergologická léčba jim pak pomůže.

Jak pak takové alergiky léčíte?
Postupně jim podáváme malé množství pylových alergenů, aby si proti nim organismus vytvořil protilátky. Nejdřív se samozřejmě musí rozklíčovat, o jaký typ alergie jde. Léčit lze alergiky formou kapek, tablet i injekcí.

Existuje nějaké doporučení, co dělat v období výrazných pylových alergenů?
Obecně bych řekla, že je dobré nevycházet v období nejvyšší koncentrace pylu v ovzduší. Když ale zrovna zaprší, vzduch se tím vyčistí. Pak většinou lidem doporučuji, aby si po příchodu ze školy nebo z práce opláchli obličej, propláchli nos hořkou vodou nebo vincentkou a sčesali si vlasy, nebo je rovnou umyli. Málokomu totiž dojde, že se pyl drží dlouhou dobu i ve vlasech.

Jitka Rychnovská
• Vystudovala pediatrii na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně.
• Původně působila jako pediatrička. Vždy chtěla pracovat s dětmi.
• K alergologii se dostala v roce 1994, aniž by to, podle vlastních slov, plánovala. Na jejím bývalém pracovišti sháněli alergologa a Jitka Rychnovská se rozhodla tu práci vzít.
• Nyní ordinuje na brněnském Mendlově náměstí, každý měsíc k ní přichází až šest set pacientů.
• Má dva dospělé syny.
• Baví ji práce na zahradě, jízda na kole, plavání, pravidelně jezdí lyžovat.