Závodní bicykl za 70 tisíc korun ukradli před pár lety Jiřímu Müllerovi z brněnské Lesné. „Zloděj vyšplhal šest metrů na balkon, kde nechal stát další kolo za deset tisíc. Můj stroj, sestavený na zakázku, si odnesl. Pak se po něm slehla zem. Dodnes mě to mrzí, protože jsem k tomu kolu měl vztah,“ posteskl si cyklista.

Čilí zloději bicyklů

Počty krádeží kol v Brně:
• rok 2018: 360 skutků, objasněno 15 procent
• rok 2019: 383 skutků, objasněnost 20 procent
• rok 2020 (do 21.7.): 245 skutků, objasněnost zatím 14 procent

Podle něj se podobná jízdní kola kradou hlavně na zakázku. "Dost často se kola rozeberou na díly a pak se vyvezou třeba v kamionu na Slovensko," řekl s tím, že kola zloději berou hlavně u obchodů a na sídlištích.

To potvrdil i policejní mluvčí Petr Vala s tím, že jen v Brně od začátku roku vyšetřují 245 krádeží kol. „Případů přibývá především v okrajových částech Brna, kde pachatelé odcizují kola z kočárkáren. Předloni jsme jich řešili 360 a loni už 383. Pětinu krádeží se v loňském roce podařilo objasnit,“ řekl.

Naposledy policisté chytili zloděje, který v Brně před několika dny přestřihl levnější zámek a ukradl dvě kola za 13 tisíc. Na pachatele nasměrovali policisty svědci. „Lidé si víc všímají svého okolí. Policisté také často prověřují zastavárny, kde kradená kola občas skončí. Objasněnost těchto krádeží tak od předloňska stoupla z 15 na 20 procent,“ uvedl Vala.

Vizualizace dálnice D52. Ilustrační foto.
Dostavba dálnice na Vídeň: čtvrt století bez posunu a přibývají další komplikace

Bicykly však v rozjeté sezóně mizí i od penzionů na jihu Moravy. V Nových Mlýnech na Břeclavsku na to doplatili turisté z jihu Čech. „Zloděj tam v noci na pondělí přelezl plot a v přístřešku jim odcizil tři nezajištěná horská kola a dětský hoverboard za víc než 80 tisíc korun,“ sdělil policejní mluvčí Petr Zámečník.

Doporučil, aby si cyklisté kola lépe zajistili a na noc je nejlépe zamkli v budově. „Po krádeži mám už druhé kolo doma v bytě,“ dodal cyklista Jiří Müller.