Kastelánka Ivana Holásková s kolegy nyní čeká na rozhodnutí o přidělení evropské dotace. „Věřím, že uspějeme. Půjde o velkou akci v rozsahu zhruba dvou set dvaceti milionů korun, sdělila kastelánka.

V areálu vzniknou například návštěvnická centra – pro cyklisty i pěší. Správci zámku si od slibují odbourání tlačenic a rovnoměrnější rozčlenění počtu turistů. Kvalitnější budou také cesty a celková vybavenost: lavičky, toalety… „Do historické podoby se vrátí třeba francouzská zahrada s restaurovanými sochami či vázami,“ poznamenala Holásková.

Ilustrační foto.
Lednicko-valtický areál se dostal mezi turistické poklady

Pozornost se stočí rovněž ke katakombám umístěným pod skleníkem. Návštěvníky, kteří v místě najdou velkou výstavní síň, do nich zavede tamní prohlídková trasa.

Lednice v UNESCO
· Lednice dva dny hostila setkání odborníků hodnoticích uplynulých dvacet let v seznamu UNESCO.
· Účastníci se shodli, že zápis místo významně pomohl k rozvoji.
· Památkáři nyní žádají o stovky milionů na zvelebení celého areálu.

Opravy se dočká také ovčín známý spíše jako Hubertova šopa. Právě tam najdou zázemí cyklisté. Ti nezodpovědní jsou letitým problém mnohých památek, Lednice nevyjímaje. „Věříme, že když budou mít možnost si tam kola nechat, využijí toho. Park je nachystaný pro pěší, nikoliv pro kola,“ oznámila mluvčí památkářů Dagmar Šnajdarová.

Zda evropské peníze do Lednice přitečou, bude jasné do konce roku. Pakliže projekt získá podporu, začne několikaměsíční administrativní zápřah s výběrem dodavatelů. Bez nenadálých komplikací pak práce začnou na přelomu let 2018 a 2019.

Množství lidí přijíždějících do Lednice každoročně stoupá. V obci bývá velmi rušno i s nástupem chladnějších dnů. Časté potíže jsou například s přeplněnými parkovišti. Navzdory tomu zní od většiny hostů slova o spokojenosti. „Nádhera. Kdykoliv znovu,“ chválila i přes několik výtek návštěvu na facebooku zámku například Renata Machačová.

Ilustrační foto
Měli nutit k prostituci nezletilé dívky. Za obchodování s lidmi jim hrozí 12 let

Zámek v Lednici nemá na jihu Moravy konkurenci. S Českým Krumlovem je nejnavštěvovanější památkou v České republice.