Poblíž tamní čistírny odpadních vod budou komponenty pro cementárnu, které údajně cestují až do Dubaje, stát zřejmě další měsíc. Než přepravní společnost vyřídí nová povolení. Jedná se o dvě soupravy o délce čtyřiadvacet metrů a hmotnosti sto třicet sedm tun. Náklad je široký šest a vysoký přes sedm metrů. „Při transportu jsme museli řešit organizační potíže. Velkou roli v tom sehrálo počasí a sníh. Vzniklo zpoždění a nestihlo se včas projet místy, kde jsme měli kvůli průjezdu nadměrného nákladu domluvenou odstávku elektřiny. Proto jsme museli zůstat ve Sloupu," řekl Marek Derka ze společnosti Dan-Czech Specialtransport. Ten odmítl, že by trasa byla špatně naplánovaná a připravená.

Starosta Sloupu Martin Mikulášek uvedl, že je s přepravní firmou v kontaktu. „Budou nám muset zaplatit za to, že stojí na obecním pozemku a zabírají ho. Řešíme to. V Soukupově ulici jsou už značky, je uzavřená. Podle předběžných informací by tady měl náklad zůstat do druhého ledna," upřesnil Mikulášek.

Odstávka elektřiny

Podle něj místní nejvíce naštvalo, že odstávka elektřiny v celé obci se kvůli zpoždění průjezdu obří soupravy protáhla neplánovaně téměř na celý den. Bez elektřiny byli Sloupští dalších šest hodin, se kterými nepočítali. „Odstávka elektřiny byla v pondělí řádně dopředu nahlášená do půl čtvrté odpoledne. Přišel jsem domů v šest večer a pořád tma. Nikdo nevěděl, co se děje. Volal jsem několikrát na zákaznickou linku energetické společnosti. Dozvěděl jsem se, že jízda nadměrného nákladu měla zpoždění a řeší se s policií, aby projel. Venku bylo minus pět a nebyla to žádná legrace. Proud naskočil až ve čtvrt na deset večer, aniž náklad projel. Podle mého mohli proud odpoledne pustit, když bylo zřejmé, že náklad má několik hodin zpoždění," postěžoval si Pavel Novák ze Sloupu.

Neplánovaný výpadek proudu naštval i Pavla Hasoně. „Černá hodinka je prima věc. Ale toto bylo pět hodin naprosté tmy a jedenáct hodin zimy. A výsledek? Fiasko a zablokovaná obecní silnice. Obě mé malé děti toho měly po třech hodinách dost, plakaly," uvedl muž na Facebooku.

Stížnosti obyvatel řešil také starosta Ondřej Hudec v sousedním Ostrově u Macochy. „Náklad tudy měl projet někdy kolem druhé odpoledne a přijeli až kolem osmé. Museli přestřihnout drát rozhlasu a ještě nějaké kabely. Odstávka elektřiny se protáhla o několik hodin a nikdo nás o tom neinformoval. Celý Ostrov byl kvůli tomu vypnutý až do večera," řekl Hudec s tím, že na energetickou společnost napíše stížnost.

Mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha tvrdí, že na komplikace nemohli reagovat pružněji. „Plánovanou odstávku jsme dopředu podle zákona ve všech obcích zveřejnili. Že nastaly technické komplikace ze strany dopravce, jsme nemohli ovlivnit. Snažili jsme se, aby se neplánovaná odstávka dotkla lidí co nejméně. Ti potřebné informace získali na zákaznické lince," sdělil Vácha.

Pavel Novák si myslí, že vypínání celé obce na dlouhé hodiny bylo zbytečné. „Dřív to fungovalo tak, že přijel nadměrný náklad a těsně před jeho příjezdem zástupci energetické společnosti vypnuli proud, kde bylo potřeba, přerušili vedení a zase ho spojili. Když náklad projel, tak vše pustili a bylo," dodal.

Zbytečně potmě

V Rájci-Jestřebí nešel v pondělí proud dlouhé hodiny. Město bylo vypnuté až zhruba do osmi večer. Zbytečně. Náklad tudy nakonec vůbec neprojel. Stejně jako později přes Olešnici. Tam byla ale odstávka zrušená.

Ze Sloupu má nadměrný náklad pokračovat přes Petrovice, Rájec, Černou Horu, Sebranice, Újezd u Kunštátu, Kunštát a Crhov do Olešnice. Odtud dál na Poličku a směr Mělník. „Kdy bude mít dopravce vyřízená povolení, netuším. O odstávce elektřiny ve zmíněných obcích musíme dát vědět patnáct dní dopředu. Nedokážu odhadnout, jak dlouho bude trvat vyřízení nových povolení přes ministerstvo dopravy," nechtěl předjímat mluvčí E.ONu.