Po Zámeckém rybníku v lednickém parku na Břeclavsku se zámkem za zády se už několik dnů prohánějí bruslaři s hokejkami i bez nich. Na rybník, kde často bruslila jako dítě, se v pondělí vrátila po pěti nebo šesti letech Ledničanka Miroslava Pekárková. „Děti mají poslední den prázdnin, tak jsme vyrazili na led. Dneska je to super. Žádný sníh, jenom zmrzlá plocha," pochvalovala si Pakárková.

Fakt, že jde v posledních letech o výjimečnou věc, potvrzuje také kastelánka zámku Ivana Holásková. „Loni rybník zamrzlý nebyl, předloni to bylo, myslím, jenom dva dny. Letos to vypadá, bude delší dobu. Ale je to na vlastní nebezpečí," zdůraznila Holásková.

ODEPSANÁ SEZONA

Na ledě už jistě kroužila také šestiletá Barbora Pomajbíková z Hodonína. „Na bruslích jezdím ráda, venku i pod střechou. Nejradši dělám citronky, což jsou bruslařské kroky," řekla dívka, kterou učil bruslit její otec.

K zimním radovánkám slouží i před deseti lety obnovený rybník mezi Kelčany a Žádovicemi na Hodonínsku. Rybník ale nabízí celoroční vyžití, v létě je obsypaný rybáři. „Bruslit se už dá, v neděli jsem byl na rybníku i s dětmi, a zrovna tam zase vyrážíme," uvedl v pondělí po poledni kelčanský starosta Radim Konečný.

Podle něj už přijíždějí i lidé z větší dálky. „Pokud led vydrží, tak bude plno. Teď má minimálně deset dvanáct centimetrů. Oproti minulé zimě je to podstatně lepší, to se bruslilo jenom jeden jediný den," vzpomněl Konečný.

V Kostelci a jeho okolí jsou hned tři plochy na bruslení. Mezi nejvytíženější plochy patří rybník zvaný Kostelák u výjezdu z Kostelce ve směru na Hýsly. „Dokud nevzniklo kluziště v Kyjově, tak tam bývalo dost plno. Hodně lidí tam ale jezdí i nyní. Bruslí se ještě na takzvaném Krýsáku v areálu vinných sklepů. Pokud je napuštěná, jezdí se i na Zástavě. Odjakživa se v Kostelci bruslilo, na bruslích zde umí každý," zmínila kostelecká starostka Vlasta Lochmanová.

Bez venkovního kluziště se letos paradoxně musí bruslaři obejít ve Znojmě. Po devíti letech. Poté, co technologii pronásledovaly provozní problémy, rozhodli se představitelé města pro modernizaci, kvůli níž ale odepíší celou sezonu. „Firmy nám nabízely jen půlroční záruku, proto souhlasím s rozhodnutím rady města pořídit novou klimatizační jednotku. Bude ale stát přes milion korun, proto je zapotřebí nákup posunout do příštího roku. Chápu, že chybějící kluziště lidem vadí, ale museli jsme řešit složitou situaci," vysvětlil zastupitel a správce městských sportovišť Květoslav Svoboda.

Jak dodal, pro letošní zimu mohou lidé využít omezeného počtu hodin bruslení pro veřejnost na zimním stadionu.

NEBEZPEČNÝ LED

V Miroslavi na Znojemsku vzniká každý rok venkovní kluziště na školním hřišti. „Jelikož přicházejí vhodné mrazy, postarají se o to školníci," potvrdil starosta Miroslavi Augustin Forman. Na rybníce na okraji města naproti tomu bruslaře vidí nerad. „Bruslení tam není ani oficiální ani bezpečné. Ledem prorůstá rákosí a do rybníka navíc vtéká voda z čistírny odpadních vod, která je teplejší, což přispívá k tomu, že led je v některých místech méně pevný," varoval Forman.

Před bruslením na některých místech varoval i mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. „Přestože většinu vodních nádrží ve správě státního podniku Povodí Moravy pokrývá led, jeho nosnost na velkých vodních nádržích zatím není pro bruslaře bezpečná. Zatímco na vodní nádrži Horní Bečva je tloušťka ledu dvacet centimetrů, Jevišovice hlásí čtrnáct a Bystřička deset, Vranov není zamrzlý vůbec a na dolní nádrži Nových Mlýnů má led pouze jeden centimetr," vyjmenoval Chmelař. Celoroční zákaz vstupu platí na nádržích Bojkovice, Boskovice, Fryšták, Hubenov, Karolínka, Koryčany, Landštejn, Ludkovice, Mostiště, Nová Říše, Opatovice, Slušovice, Vír a Znojmo.

Milovníci bruslení venku si ale budou mít i nadález čeho vybírat. Už tak mrazivé teploty mají v dalších dnech ještě klesat.