Protesty začaly už dvě hodiny před začátkem představení. V horní části Zelného trhu, přímo před vchodem do divadla Husa na provázku, v němž herci hru uvedli, demonstrovali zejména pravicoví extremisté či někteří křesťanští aktivisté z různých skupin. V dolní části náměstí, u kašny Parnas, se odehrával nejklidnější protest jiné skupiny křesťanů.

Protestující v horní části náměstí skandovali nejrůznější hesla. Byl mezi nimi třeba radikálně pravicový politik Miroslav Sládek, který dokonce těsně před začátkem hry s dalšími lidmi zablokoval vchod do divadla. „Umělci nejsou nic jiného, než prostitutky. Komedianti vždy způsobovali problémy," vyhlašoval do mikrofonu na Zelném trhu Sládek. „Herce by měli vyvést a zatknout," dodal později.

Před začátkem představení přišla na Zelný trh s uvedením hry vyjádřit nesouhlas i důchodkyně Marie Fridrichová. „Přišla jsem z jednoho důvodu. Miluji Ježíše, jsem stará žena, mám přes sedmdesát let, a nemohu unést, že ho je někdo schopen tak hanobit. Nejsem tady na povel žádného člověka, nepatřím k žádné z protestujících skupin, jednoduše jsem ale nemohla zůstat sedět doma," řekla žena.

Před divadlem kromě pravicových radikálů protestovali i věřící, kterých se hra podle jejich slov dotkla. Jeden z klidných protestů se konal u kašny Parnas. Zorganizoval jej Jan Rozek. Jádrem protestu byly modlitby v kostele svaté Máří Magdalény a podle Rozka se většina protestujících věřících uchýlila právě tam.

Zdroj: Deník/Eliška Gáfriková

Na Zelný trh dorazil z tohoto shromáždění jen zlomek lidí, aby si vyslechli koncert. „Distancuji se politizovaných protestů některých uskupení a jedinců, kteří se také nesouhlasně vyjádřili k uvedení hry, i od agresivního a neslušného napadání autorů hry, organizátorů festivalu či zastánců představení. Jde mi o to poukázat, že není košer urážet víru našich přátel. I proto jsme protest přesunuli co nejdál od ostatních protestujících," zmínil Rozek.

Lidé, kteří přicházeli na představení, většinou s protestujícími nekomunikovali, případně stručně odbývali jejich dotazy. „Myslím, že tady demonstrují zejména lidé, kteří nerozumí divadlu. Nechápou, že to co Frljič v představení tematizuje, je fikce a berou celou záležitost příliš vážně, jen kvůli nějaké fotce, co se objevila na internetu. Navíc, první hra od Frljiče, která byla uvedena na Divadelním světě Brno, v sobě nesla mnohem větší kritiku katolické církve v Polsku," řekla studentka divadelní vědy Barbora Kašparová při vstupu na představení.

Dostat se dovnitř divadla nebylo pro lidi se vstupenkami snadné, krátce před začátkem představení část protestujících zablokovala vchod.

Ježíš v brněnské hře znásilňuje muslimku. Lidé protestují
Začne Divadelní svět Brno. Uvede kontroverzní hru o znásilnění muslimky Ježíšem

Protesty na náměstí sledovali už od jejich počátku policisté, mimo jiné i policejní antikonfliktní tým. „Policisté nemuseli před představením řešit žádný závažný incident. Zajistili jen jednoho člověka, který chtěl pomalovat dveře," uvedl brněnský policejní mluvčí Pavel Šváb před začátkem představení. Oznámená shromáždění podle něj byla bez komplikací.

Situace přímo při představení už ale byla napjatější. Se zakoupenými vstupenkami se totiž do sálu dostala asi dvacítka členů extrémně pravicového hnutí Slušní lidé a po krátké době představení narušili.

Přímo před herci na pódiu vytvořili živý řetěz. Členy hnutí ze sálu museli vyvést policisté. „O asistenci nás požádala pořadatelská služba a vedení divadla. Někteří diváci totiž opakovaně porušovali návštěvní řád a pořadatelská služba nedokázala vlastními silami zvládnout situaci. Diváky policisté ztotožnili a případ pro podezření z přestupku dořeší správní orgán. Nikoho jsme nezadrželi. Nicméně kriminalisté ještě budou analyzovat dostupné videozáznamy, zda případně nedošlo k dalšímu protiprávnímu jednání," uvedl k incidentu policejní mluvčí Šváb.

Ježíš v brněnské hře znásilňuje muslimku. Lidé protestují
Ježíš v brněnské hře znásilňuje muslimku. Lidé protestují

Ve chvíli, kdy policisté vyváděli členy hnutí Slušní lidé z představení, začal dav shromážděných protestujících skandovat heslo "Čest slušným lidem". „Chtěli jsme se podívat, o čem ta hra je. Od desáté minuty to byl maglajs, tak jsme šli na jeviště," uvedl krátce po vyvedení skupiny z divadla předseda Slušných lidí Zdeněk Pernica.

Podruhé představení v sálu narušila skupina aktivistů přímo ve chvíli, kdy se na jevišti odehrávala nejkontroverznější scéna celého představení, kvůli které se protesty uskutečnily. Asi patnáct lidí se začalo nahlas modlit a skandovat "Neurážejte Krista". I tuto skupinu museli z divadla vyvést policisté. Mezi nimi i Ivu Syptákovou. „Byla jsem tam sama za sebe, respektive za křesťany. Jsem věřící a hanobení Krista mě uráží. Proto jsem se rozhodla vyjádřit svůj nesouhlas přímo při hře,“ vysvětlila své jednání žena.

Aby policisté zabránili dalším incidentům, za jejich asistence po skončení představení diváci odešli z divadla zadním vchodem.

Ježíš v brněnské hře znásilňuje muslimku. Lidé protestují
Znásilnění muslimky Ježíšem: kvůli hře zaplní Zelný trh protestující lidé