VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Koziňon? Nazval bych ho vinným radlerem, říká majitel vinařství Maděřič

Moravský Žižkov – Unikátní vinný nápoj složený z vína, vody a sirupu vařeného z bezových květů neboli koziček. To je Koziňon, který vyrábí už druhý rok Vinařství Maděřič z Moravského Žižkova na Břeclavsku.

9.1.2017
SDÍLEJ:

Vinař Jiří Maděřič z Vinařství Maděřič v Moravském Žižkově.Foto: Archiv Jiřího Maděriče

"V žádném případě to není víno, jde o vinný nápoj. S vínem to má společný jenom základ. Nazval bych to vinným radlerem (ochucené pivo – pozn. red.)," říká jeden z majitelů vinařství Jiří Maděřič.

Konkrétní výrobní recept však kvůli zachování jedinečnosti prozradit odmítá. „V podstatě půl napůl voda s vínem a nějaké procento k tomu je sirup, který si vyrábíme sami," aspoň trochu poodhaluje vinař.

Pro výrobu tohoto nápoje se rozhodli ve vinařství především kvůli poptávce. „Máme penzion a vystřídá se tam docela dost všech možných lidí. Někteří nemají rádi pivo a dali by si na oběd něco lehčího než víno. Dřív si míchali vodu s vínem, dělali si různé cuvée. Nebo si objednali u barmanů přímo vinný střik. Nyní už Koziňon děláme dva roky a lidi o něj zájem mají," potvrzuje Maděřič.

První sezonu připravili Koziňon z dvou set litrů „kozičkového" sirupu, veškeré zásoby došly na konci dubna minulého roku. Pro druhý ročník proto už nápoj vyrobili z osmi set litrů sirupu. Některým vinařům se však výroba Koziňonu nelíbí. „Jsou vinařští puritáni, kteří to považují za dehonestaci vína. Víno však podle mě patří na stůl a také k vypití," argumentuje Maděřič.

V žádném případě přitom neklade Koziňon na úroveň exkluzivních vín. „Je to nápoj na osvěžení, takové lehčí letní pití. Má i méně alkoholu než klasické víno," ozřejmuje.

A zároveň věří, že poptávka po druhotných produktech z vína zažije vzestup. „Doufám, že lidé v nich budou hledat zábavu," zamýšlí se vinař z Moravského Žižkova.

Autor: Michal Hrabal

9.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 13 500 Kč

Vedoucí pracovních týmů v prodejnách Zástupce vedoucí prodejny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Jednota, spotřební družstvo v Hodoníně, Měšťanská 240/15, 695 01 Hodonín., Požadavky: Vyučen v oboru prodavač-ka s maturitou a s praxí v obchodě, dobrá praktická znalost provozu prodejny, komunikativnost,pečlivost a odpovědnost, znalost práce na PC, zkušenosti s vedením kolektivu prodejny výhodou.., Vyplňte prosím dotazník a vložte životopis na stránkách www.jednota-hodonin.eu v sekci Kariéra - Dotazník pro uchazeče., Zam. výhody: zaměstnání v prosperující české firmě, stravenky, penzijní připojištění, odměny při pracovních a životních výročích, systém firemního vzdělávání aj., , Kontakt: osobně po předchozí domluvě, tel. 518 389 236 v době 7:00-15:30, e-mailem: brhel.frantisek@jednota-hodonin.cz. Pracoviště: Jednota, spotřební družstvo v hodoníně - pracoviště měšťanská, Měšťanská, č.p. 240, 695 01 Hodonín 1. Informace: František Brhel, +420 518 389 236.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 14 900 Kč

Číšníci a servírky Obsluha kavárny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pracoviště: Tomáš Mockovčiak, OD IRO, Masarykovo nám. č.p. 257/16, 695 01 Hodonín 1., Náplň práce: Obsluha kavárny., Kontakt: osobně: OD IRO Hodonín, tel. 724 661 176, e-mailem: tomas.mockovciak18@gmail.com.. Pracoviště: Tomáš mockovčiak-iro, Masarykovo nám., č.p. 257, 695 01 Hodonín 1. Informace: Tomáš Mockovciak, +420 724 661 376.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 20 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Nádražní 418 696 32 Ždánice. ŘP sk. B výhodou, ale není nutný. VŘ dne 18.7.2018 od 8:00 do 10:00 hod.. Pracoviště: Jhrest spol. s r.o. - sídlo, Nádražní, č.p. 418, 696 32 Ždánice. Informace: Ctibor Sedláček, +420 604 319 354.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Truhlář 19 000 Kč

Truhláři (kromě stavebních) a pracovníci v příbuzných oborech. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Čeložnice 123, 696 51 Kostelec. ŘP sk. B, praxe v oboru. VŘ dne 16.a 18.7.2018 v 8:00 hod.. Pracoviště: Renata kalábová - provozovna, 696 51 Kostelec u Kyjova. Informace: Renata Kalábová, +420 777 123 351.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Boskovicích stojí Legiovlak, putovní výstava o českých a slovenských legionářích, kteří v první světové válce bojovali v Rusku.
16

Na boskovické nádraží dorazil obrněný vagon. Vlak připomíná hrdinství legionářů

Jaroslav Štelc se letos stal vicemistrem republiky v dřevorubectví.

Pila je můj mazílek, říká dřevorubec-závodník. Sní o účasti na mistrovství světa

Lidem hrozí zdravotní potíže. Hygiena varuje před koupáním v Brněnské přehradě

Brno – Zánět spojivek, vyrážky a v krajním případě i střevní či jaterní potíže nyní hrozí lidem po koupání v Brněnské přehradě. Krajská hygiena ve čtvrtek vydala zákaz koupání.

Podnikatel: Řidiči? Nechtějí pracovat ani za padesát tisíc

Jižní Morava – Sehnat zaměstnance do některých profesí je dnes pro firmy problém. Například kuchaře či servírky shání firmy dlouhodobě marně. Jenže za nástupní mzdu kolem patnácti tisíc korun se především mladým do práce prostě nechce.

Opravené lipovské koupaliště zahájí zkušební provoz. Bazény jsou nově z nerezu

Lipov - Horké letní dny už nebudou pro místní v Lipově překážkou. Tento pátek totiž opět zahájí provoz koupaliště, které obec rekonstruuje od loňského podzimu.

Hodonínská nemocnice investuje 55 milionů. Změní také informační systém

Hodonín – Se stavebními i nestavebními investicemi v celkové výši pětapadesát milionů korun počítá pro tento rok hodonínská nemocnice.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT