Historické živé centrum tradiční lidové kultury s památnou jizbou rodáka Mikuleckého, který skládal písně a maloval, je zařízené podle někdejších starých domů z přelomu devatenáctého a dvacátého století. Součástí objektu je i originální sušárna tabáku.

Peníze Mikulčičtí obdrželi s pomocí nadačního fondu Moravská krása od Národního českého a slovenského muzea a knihovny v Cedar Rapids ve státě Iowa, a také od komunity krajánků napříč celými Spojenými státy americkými. Šek předala zakladatelka nadačního fondu Moravská krása Monika Vintrlíková.

Přírodní živel v létě proděravěl střechu nad jizbou Fanoša Mikuleckého, nad světnicí a nejvíce zpustošil přilehlou sušárnu tabáku. „Dřevěná stavba sušárny skončila posunutá o dvacet centimetrů ze základů, tornádo vyvrátilo a rozbilo její vrata i okna. Kvůli silnému větru zateklo na klavír Fanoša Mikuleckého, do kuchyně kolem komína a do loutkového divadla z roku 1944 umístěného v sušárně. Zničena byla jedna rekvizita a jedna kulisa,“ vyjmenovala Jarmila Uhrovičová z mikulčického Klubu seniorů.

Vánoční výzdoba v tornádem poškozených obcích Moravské Nové Vsi a Hruškách na Břeclavsku.
Vánoční atmosféra na Podluží, kde se prohnalo tornádo: takto to tam vypadá

Střechu obec zrekonstruovala. Nyní je na řadě oprava konstrukce sušárny a navrácení vrat na své místo. A právě k tomuto účelu poslouží peníze z online sbírky, která odstartovala jen několik hodin po řádění tornáda. „Muzeum v Cedar Rapids se okamžitě začalo informovat o to, co tornádo na jihu Moravy způsobilo, a jak ovlivnilo zdejší kulturní život, neboť tradice a kultura jsou pro ně velkým tématem. Rádi vzpomínají na rodnou zemi a zajímá je, jak jsou tady zvyky a kulturní dějiny udržované,“ vysvětlila Vintrlíková.

Iowské muzeum ostatně v minulých letech taktéž pocítilo, co znamená vzpamatovávat se z újmy způsobené přírodní katastrofou. V roce 2008 přišly povodně a letos zase vichřice o síle hurikánu. „Je nám ctí, že můžeme podpořit rekonstrukci Muzea Fanoša Mikuleckého poté, co bylo v létě zasaženo ničivým tornádem. Peníze, které muzeu předáváme na obnovu jejich společenského bohatství, velkoryse darovali držitelé členství v muzeu a knihovně v Cedar Rapids a komunita napříč Spojenými státy. Naše bohatá kultura si zaslouží uchování pro příští generace,“ vzkázala ze Severní Ameriky ředitelka muzea Cecilia Rokusek.

Chalupu Fanoša Mikuleckého vlastní obec Mikulčice, která ji pro správu a pořádání akcí pronajímá místnímu Klubu seniorů. „Jsme neskutečně vděční za jakýkoli dar, zvláště tak štědrý jako tento, který nám pomůže v celkově správě domu a jeho obnově do stavu před tornádem,“ poděkoval starosta obce Josef Dvořáček starší.