Příští rok politici chtějí utratit přes sedm miliard korun. Rozpočet od minulého roku narostl zhruba o miliardu. „Zvýšil se nám příjem z daní. Zároveň jsme ale museli škrtat kvůli dorovnání platů zaměstnancům, které činí tři sta milionů korun,“ sdělil hejtman Bohumil Šimek.

Hospodařit plánuje s přebytkem šestaosmdesát milionů a s čtyřsetmilionovou rezervou.

V oboře Holedná vznikne rozhledna.
Klubovna i rozhledna. Brňané rozdělili miliony z participativního rozpočtu

Největší položka poputuje na dopravu. „Zhruba jedna miliarda a tři sta milionů je nutná pro dopravní obslužnost, na správu silnic tak zůstane méně než polovina. Z toho až šest set milionů potřebujeme na běžnou údržbu silnic. Na projekty a velké opravy nám moc peněz nezbude,“ sdělil ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Zdeněk Komůrka.

Radní vyčlenili i přes šest set milionů korun na investice. „V příštím roce chceme stavět zejména domovy pro důchodce. V současnosti ale nevíme, jaký rozpočet poslanci schválí, takže odhadujeme,“ dodal hejtman.

Matěj Hollan.
Náměstek pro dopravu Matěj Hollan: Zjednoduším parkování ve městě

Na spolufinancování projektů, na které přispívá Evropská unie, radní navrhli šest set patnáct milionů.  Chtějí je použít třeba na silnice nebo na výbavu do škol.

Podle ekonoma z Institutu veřejné správy Filipa Hrůzy je ale rozdíl mezi tím, co představitelé kraje schválí a konečným výsledkem. „Jihomoravský kraj loni schválil šest miliard, konečné výdaje nakonec ale byly osmnáct. Dvanáct miliard ještě dostal od státu a rozdělil je převážně do školství. Mezi lety 2015 a 2016 ale vlastní příjem z daní kraji vzrostl o sedm set milionů,“ uvedl Hrůza.

V posledních letech také kraj snižuje své zadlužení.  „Na konci roku bude dluh činit přes dvě miliardy korun. Oproti loňsku je nižší o více než sto sedmdesát milionů,“ řekla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

KLÁRA VAŠÍČKOVÁ

Ilustrační foto.
Předprodej vstupenek na MotoGP začíná v pátek. O týden dříve než loni