Nejen v tomto případě vedení obce reaguje na nový občanský zákoník, který začne platit od prvního ledna příštího roku. Upravuje právě péči i o tyto menší památky. „Nejrůznější sakrální stavby, kříže, boží muka a sochy se stávají vlastnictvím majitelů pozemků, na kterých stojí. Pokud tedy nejsou jednoznačně ve vlastnictví státu," uvedl advokát Richard Novák.

Doteď se obce mnohdy staraly o památky, u kterých nebylo jasné, komu patří. Nový zákoník má vlastnické vztahy jasně upravit.

Hledá se majitel

Do konce tohoto roku mohou obce převzít správu těchto památek. „Obce mohou na úřední desce vyzvat, aby se přihlásil případný majitel stavby. Pokud tak nikdo v období šesti měsíců neučiní, stane se vlastníkem obec," dodal advokát. Pokud ale památku převezme někdo jiný, nemůže ho stát donutit, aby se o ni staral. Jen v případě, že stavba je kulturní památka, je možné ji vyvlastnit.

Drobných staveb, které jsou v evidenci kulturních památek, je na jižní Moravě asi tisíc. „Kolika památek v kraji se nový zákoník týká, ale nevíme," uvedl ředitel územního odborového pracoviště Národního památkového ústavu v Brně Zdeněk Vácha.

Náboženské stavby na území Brna, které jsou zahrnuté do kulturních památek České republiky, patří do majetku města. Těch neevidovaných je přes sto. „Většina z nich leží na pozemcích města a spravují je příslušné městské části. Myslím, že nová právní úprava povede k vyjasnění vlastnických vztahů," uvedl vedoucí Odboru památkové péče Brna Martin Zedníček.

V Ratíškovicích na Hodonínsku řeší problémy s vlastnictvím malých náboženských staveb na soukromých pozemcích už delší dobu. „Nejdřív jsme si zmapovali kříže a boží muka v katastru obce. Kde se dalo, vyhledali jsme majitele. Snažíme se postupně opravit všechny církevní památky. Daří se nám to i díky dotacím," řekl starosta Ratíškovic Josef Uhlík. Právě dotace na péči o kulturní památky mohou být významné i pro soukromé majitele, kteří chtějí stavby spravovat.

Církev bez zájmu

I přestože se jedná o náboženské stavby, například Biskupství brněnské neusiluje o jejich převzetí od soukromých majitelů. „Církev se vždy starala o věci v rozsahu, který jí umožňovala její ekonomická situace," uvedla mluvčí Biskupství brněnského Martina Jandlová.

Ani Pohořelický farář Jaroslav Svoboda proti převzetí církevních staveb pod obec nic nenamítá. „Je to dobře. Církev se o ně nepřihlásí, jejich udržování je nad naše síly," uvedl farář.

Dodal, že před nějakou dobou převedlo město pod jejich správu kapličku v jedné části Pohořelic. I tu by klidně vrátil pod město, protože se o ni stará jen stěží.

V některých obcích se novou právní úpravou nezabývají vůbec, přestože tam mají stavby na soukromých pozemcích. „S vlastnictvím památek nemáme problémy. I na obecních pozemcích se o ně většinou starají občané, bez rozdílu vlastnictví. To je u některých památek u nás v obci nejasné," uvedl starosta Lelekovic na Brněnsku Jaroslav Diviš.

LUCIE SCHOVANCOVÁ A ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI