Podle zástupců zařízení, které nabízejí volnočasové aktivity pro děti a mládež, už je v současnosti všude téměř plno. Přestože Dům dětí a mládeže v Blansku zajišťuje 108 kroužků, zbývá několik posledních míst. „Dvě tři volná místa máme ještě v kroužku rychlobruslení, u mažoretek a roztleskávaček. Největší zájem bývá u keramiky a sportovních aktivit,“ uvedla ředitelka Domu dětí Blanka Štreitová.

Dům spolupracuje s řadou blanenských sportovních oddílů a zájmových skupin. V nesportovních kroužcích tráví děti zhruba dvě vyučovací hodiny týdně. U sportovních to je i šest hodin. Za tamní kroužky zaplatí rodiče v průměru od tří set do patnácti set korun za rok.

Ilustrační foto
Neplodnost? Může za ni kouření i odsouvání mateřství

Přes 130 kroužků nabízí zaměstnanci vyškovského Střediska volného času Maják. Většina míst už je obsazena, ale volná lze stále najít. „Největší zájem je o sportovní a taneční kroužky. Velmi oblíbená je také jezdecká škola. Nabízíme řadu aktivit i pro předškoláky,“ řekla ředitelka střediska Ludmila Nováková.

Na některých místech nabízejí i kroužky reagující na současné trendy. Pod Střediskem volného času Znojmo tak například působí kroužek pro youtubery a youtuberky. „Spousta dětí tráví volný čas na sociálních sítích a na youtube. Moje dcera není výjimkou. O kroužek zájem měla, dozvěděla se o něm od starší kamarádky. Ale berou děti od osmi let a dcera má teprve sedm. Bude si muset tedy ještě rok počkat. I když upřímně doufám, že do té doby objeví jinou zálibu. Její nadšení pro tvorbu videí nesdílím,“ prozradila Pavla Dohnalová ze Znojma.

Po volných místech se zaprášilo také v základních uměleckých školách. V té v Letovicích na Blanensku nyní vyučují přes 850 žáků. „Největší zájem je o kytaru, klavír a flétny. Novinkou je výuka hraní na ukulele. Individuální výuka stojí 1550 korun na pololetí,“ uvedla Petra Pečinková z umělecké školy.

Osmý ročník Triexpert Vokolo príglu.
Vokolo priglu zlomí rekordní účast, přihlásilo se nejvíc běžců v historii