Nosit roušku zatím v žádné z poboček Lužánek lidé nemusí. „Máme je připravené, kdyby se situace s koronavirem zhoršila. Na všech pracovištích budou k dispozici dezinfekce a vedoucí kroužků dohlédnou, aby je děti používaly,“ upřesnila mluvčí střediska Kristýna Kolibová.

Dodala, že volná místa jsou ještě ve zhruba polovině kroužků. Lidé se přihlásí třeba do keramiky, dřevořezby, včelaření, angličtiny, španělštiny, capoeiry nebo jógy.

Ilustrační foto
V noci pro léky: z Koliště na Bašty. Kraj má novou non-stop pohotovostní lékárnu

Omezení v kroužcích kvůli koronaviru
- Středisko volného času Lužánky v Brně: zvýšená dezinfekce povrchů i účastníků, zatím bez roušek, další opatření podle vývoje situace
- Dům dětí a mládeže Blansko: roušky ve společných prostorech, dezinfekce
- Středisko volného času Duhovka Břeclav: zatím bez omezení, kromě kroužků pro větší počet lidí
- Středisko volného času Znojmo: zvýšená dezinfekce, zatím bez roušek, další opatření podle vývoje situace

V Domě dětí a mládeže Blansko děti i rodiče roušku nasadí při vstupu do společných prostor, při samotných kroužcích ale povinná nebude. „Kroužky a roušky dohromady nejdou. Děti budou v ucelených skupinách v jednotlivých místnostech a pouze se minou na chodbách. Společné nemají ani šatny,“ zmínila ředitelka zařízení Blanka Štreitová.

Do některého ze sedmadevadesáti kroužků přihlašují své ratolesti rodiče od úterka. V široké nabídce zvolí třeba fyzikální a chemický kroužek Hokus pokus nebo výtvarný Komix. „Velký zájem je tradičně o rukodělné kroužky jako keramika, malí architekti nebo plastičtí modeláři. Také o kroužek Lega,“ informovala ředitelka Štreitová.

Michaela Minářová, Velké Opatovice, 18. srpna 2020, 16.34, Nemocnice Boskovice, 50 centimetrů, 3360 gramů. Foto: rodinný archív
Právě jsme se narodila. Vaše miminka 36. týdne 2020

Spousta volných míst zbývá i dětem z Břeclavi. Ve Středisku volného času Duhovka si už koncem září například vytvoří vlastní počítačovou hru, vyzkouší historický šerm, zatančí si nebo si zahrají softbal. Pro děti od čtyř let lektoři připravují kroužek Mrňousci. „Hrají hry, chodí na výlety, sportují a chystají se do školy,“ přiblížil pedagog volného času z břeclavského střediska František Verbík.