Na názor se jí ptal kdekdo už v prvních dnech po začátku konfliktu. „Už to bylo únavné, tak jsme se s dcerou rozhodly napsat náš postoj na web i na facebook restaurace. Je to příšerné, bombardují se civilní budovy, celá města a živí lidé. Jaký bych na to mohla mít názor? Rozhodně by mě v životě nenapadlo říct o něčem takovém, že je to obranná akce," říká majitelka.

Bajkalová má rodinu jak na Ukrajině, tak i v Rusku, celou situaci proto bedlivě sleduje. „Příbuzní žijí v Charkově, nechtějí odtamtud odjet. Posílala jsem jim kontakty na organizace, které řídí spoje z Ukrajiny sem k nám, bohužel odmítají. Děti tam mají prázdniny. Místo toho, aby si je užívaly, míchají Molotovovy koktejly. V Dnipru zase bezdomovci sbírají flašky, do kterých se zápalné směsi vlévají," popisuje žena.

Makronky a sušenky v ukrajinských barvách prodávájí v cukrárně Tutti Frutti v Brně.
Netradiční podpora: brněnská cukrárna prodává sladkosti v ukrajinských barvách

Druhá část rodiny žijící v Rusku se podle ní nechce k situaci vyjadřovat. O tématu proto spolu raději vůbec nemluví.

V restauraci Bajkalová zaměstnává i několik ruských studentů. „Pocítili to na vlastní kůži. Bojí se vrátit domů, protože momentálně tu pomáhají jiné zemi, za což by je tam doma v Rusku potrestali. Nemůžou se vrátit za rodinou," přibližuje Bajkalová.

Historická šalina 4MT 134 přezdívaná plecháč vyjede v sobotu na okružní jízdy centrem Brna, aby pomohla vybrat 100 tisíc korun na humanitární pomoc Ukrajině.
První letošní jízda historických šalin Brnem: výtěžek z jízdného pomůže Ukrajině

Sama o sobě říká, že je pacifistka a snaží se mezi lidmi nedělat rozdíly. „Musíme si pomáhat a být k sobě ohleduplní. Nezáleží jaké národnosti člověk je, ať už Čech, Ukrajinec, Rus nebo Kazachstánec," prohlašuje podnikatelka.

Na vitríně obchodu si může návštěvník všimnout velké ukrajinské vlajky, která značí solidaritu a postoj majitelky. „Mám ráda ukrajinský národ. Vím, že jsou silní a zvládnou to, doufáme jen v to nejlepší," dodává Bajkalová.

BOŽENA KOVALYSHYN