Nález je výjimečný polohou a umístěním kostry. „Pohřeb nebyl na pohřebišti, ale v jedné ze sídlištních jam. Tyto jámy nebyly určené pro lidi. V této konkrétní jámě se pravděpodobně skladovaly potraviny. Na jejím dně umístili ženu v skrčené pozici. Má nepřirozeně zkroucené nohy a objímá malé, odhadem asi dvou- nebo tříleté dítě. Do pozice je pravděpodobně naaranžovali tehdejší lidé,“ popisuje nález archeoložka Blanka Mikulková. Podle ní se pohřby v podobných jámách dělaly, ale těla tam byla uložena na zádech nebo dokonce pohozena. S podobnou pozicí, v jaké byla žena s dítětem uložena, se podle Mikulkové nikdo z jejích kolegů, se kterými se o nálezu bavila, ještě nesetkal.

Jak byla žena stará nebo co vedlo k její smrti a jestli to vůbec byla žena, se zatím neví. Většina informací o nalezené kostře jsou zatím jen odhady archeologů. K antropologovi, který má další informace určit, se kostra ještě nedostala.

Muzeum v Bučovicích připravuje novou stálou expozici.
V pěti sálech přiblíží Bučovice. Moderně

Mikulková a další archeologové zatím jen odhadují, jak žena zemřela. „Mohlo se jednat o násilné úmrtí, mohli oba dva umřít na nějakou chorobu, mohly to být i oběti. Na to, jestli je někdo usmrtil, by mohl přijít až antropolog, “ vysvětluje Mikulková.

Podle ředitelky ústavu archeologické památkové péče Andrey Matějíčkové nejde o jediný případ takto uložené kostry v České republice. „Kostry z doby bronzové se i s dětmi nacházejí docela často. Takto uložená je sice zajímavá, ale i takové se u nás už našly,“ sdělila ředitelka.

Až nález archeologové a antropologové pořádně prozkoumají, měli by ho uložit v krajském muzeu, jakým je to ve Vyškově.
Vedení instituce nález ještě nikdo neohlásil. To, jak s ním naloží, záleží na tom, v jakém stavu se kostra do muzea dostane. „Oficiálně  ještě nic nevíme. Stejně jako každý jiný archeologický nález zapíšeme i tento do sbírky. Výstavní plány máme na rok. Jestli kostru vystavíme hned, záleží na tom, jak to bude vypadat, o co přesně se jedná a jestli bude hned vystavitelná nebo ne,“ sdělila ředitelka vyškovského muzea Monika Pelinková.

TOMÁŠ SMUTNÝ 

Liška potulující se v okolí vlakového nádraží.
Pozor, zajíc. Ulicemi Vyškova bloudí hladová zvěř, nádraží obchází liška