Pořadatelé Znojemského historického vinobraní konečně odhalili, kdo ztvární hlavní postavu letošního historického průvodu. Krále Jana Lucemburského zahraje profesionální herec Miroslav Hrabě.

„Pro tuto významnou hereckou roli jsme se snažili získat známou osobnost z řad profesionálních herců. Mladý perspektivní herec Miroslav Hrabě je podle nás důstojným řešením tohoto úkolu," nastínil za organizátory akce šéf Znojemské Besedy Dušan Varga.

Na postavu krále jsou přitom Znojemští vysazeni. Roky totiž sklízel ovace všemi oblíbený znojemský ochotník Marek Čapoun, lidé na něj během celého průvodu mohutně křičeli „Sláva králi!".

V roce 2008 jej ale kvůli „zvýšení atraktivity" průvodu vystřídal z iniciativy tehdejších pořadatelů herec Jiří Pomeje. Jeho „král" ale vzbudil u Znojemských silnou vlnu nevole, nejvíc jim vadilo, že svou roli patřičně neprožíval. „Podle mě se profesionál chová jinak," povzdechl si tehdy i samotný režisér průvodu Václav Beran.

Oblíbený znojemský ochotník Čapoun se pak v několika následujících letech ještě vrátil, naposledy i vloni, letos už však krále hrát nechtěl.

Loni jeho choť ztvárnila znojemská ochotnice Šárka Drozdová, ta bude stát po boku krále i letos. Svému novému hereckému partnerovi drží palce. „Svého úkolu se ale určitě zhostí dobře. Je to profesionál, možná bude jen trochu nervózní z toho davu. Určitě to ale zvládne," věří.

Jak bude na návštěvníky Vinobraní působit letošní král v podání Miroslava Hraběte, zatím není jasné. Sám herec se ale na roli těší. „Ztvárnit Jana Lucemburského, stojícího v čele velkolepého průvodu, který je neodmyslitelnou součástí programu Znojemského historického vinobraní, je pro mne velká čest. Jako znojemský rodák jsem se mnoha Vinobraní zúčastnil jako divák a král byl pro mne vždy postavou nejobdivovanější," popsal Miroslav Hrabě.

Letos navíc organizátoři připravují pro krále i královnu nové kostýmy. „Takže s kolegyní Šárkou Drozdovou se už těšíme," doplnil herec.

Historický průvod v čele s králem Janem Lucemburským, jeho chotí i dvořany projde ulicemi Znojma opět po oba dny Vinobraní, které se uskuteční 13. a 14. září. Páteční průvod vyrazí v osm večer, v sobotu pak ve dvě odpoledne.