Někteří lidé opouští město kvůli klidnějšímu životu na vesnici. „Bydlela jsem v centru Znojma u Mariánského náměstí. Hluk, který se tam pravidelně linul z diskoték, mne přesvědčil, že mám odejít. Ze Suchohrdel to mám do města pět minut autem. Jsem spokojená," uvedla například Dita Kameníková. Právě Suchohrdly získaly v poslední době na padesát nových rodinných domů.

Každý rok rostou nové rodinné domy také například v Kuchařovicích u Znojma. „Obec sice nemá volné pozemky, ale postupně na soukromých pozemcích domy rostou. Lidé hledají stavební místa na vesnicích hlavně kvůli klidnějšímu životu," řekl první muž obce Lubomír Mlejnek.

Podobný počet stavebních parcel jako v Suchohrdlech prodali v posledních letech představitelé Drnholce na Břeclavsku. Nové kompletně zasíťované stavební parcely jsou podle tamního starosty Jana Ivičiče hlavním důvodem, proč v městysi každoročně stoupá počet obyvatel. „Lidé si je od nás koupili a zůstali u nás bydlet. Ptám se jich, proč se k nám stěhují, a říkají, že mají rádi jižní Moravu a milují Pálavu," podělil se o zjištění.

Obyvatelstvo se v posledních letech mění na Břeclavsku také v Kosticích. „Dvacet procent obyvatel je nově přistěhovaných. Dost domů se u nás v obci prodává, přičemž některé z nich jsou neobydlené," zmínila starostka Anna Bradávková.

Až pětasedmdesát nových parcel pro rodinné domy v lokalitě Spálený chystají představitelé Dambořic. „Chceme především udržet a případně rozšířit počet obyvatel," vysvětlil tamní starosta Zbyněk Pastyřík.

Ve Tvarožné Lhotě na Hodonínsku nedávno dokončili přípravu pozemků pro rodinné domy. „Parcel je dvanáct, zájem je v tuto chvíli o asi deset. Jsou v různých plochách, od šesti set do tisíce metrů čtverečních. Cena za metr čtvereční je čtyři sta korun, ale pro ty, u nichž bude dům zkolaudovaný bez problémů, máme bonus padesáti korun na metr," sdělila starostka Martina Bílová.

Velký stavební boom by mohl už brzy nastat v Kozojídkách na Veselsku. Podle informací z kraje, který přispěje na zasíťování parcel, by v obci s pěti sty obyvateli v blízké budoucnosti mohla stát zhruba třetina rodinných domů zcela nových.

Čtěte také: Stavební horečka? Nový domov získají v Kozojídkách desítky lidí

Podle sociologa Pavla Kovaříka jde v případě vysídlování měst o trend, který kopíruje západní země. „Tam se lidé ve větší míře stěhují pryč z center měst a usazují se na předměstích už delší dobu. Je za tím přirozená lidská touha bydlet ve vlastním domě spojená se založením rodiny a výchovou dětí," přiblížil již dříve Kovařík.

Migraci do okolních obcí nahrává podle odborníka i pokračující individualizace společnosti, ale třeba i dostupnost hypoték, což souvisí s ekonomickým oživením.

Situaci posiluje podle sociologa i masivní rozšíření nových technologií. Umožňují totiž práci na dálku a snadnější komunikaci.