Vzrůstá popularita farmářských trhů a lidé se snaží získat regionální potraviny i v zimních měsících. „Pokud jsou ve městě trhy s regionálními potravinami, dávám jejich koupi přednost před těmi v supermarketu. Zvlášť v sezoně, kdy je na trhu dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, mířím za jejich nákupem na trhy. Občas ale nic jiného člověku nezbývá než nakoupit tytéž suroviny v supermarketu. Upřednostňuji ale jednoznačně ty regionální i přes jejich vyšší cenu. Jsou zdraví prospěšnější," podotýká Iveta Nyklová z Jihlavy.

Mnozí lidé míří teď mimo sezonu za místními potravinami do obchodů se zdravou výživou. „Teď v zimě lidé nakupují věci, které se dají uskladnit. Kořenovou zeleninu, dýně, občas něco málo z dovozu. Nejčastějšími zákazníky jsou jednak ekologicky zaměřené rodiny, dietáři, matky nakupující hlavně pro děti i lidé, kteří si k nám zaskočí pro nějakou zdravou svačinku," vyjmenovala Lenka Gottwaldová, která pracuje v brněnském obchodě Zdravý život.

Jeden z držitel ocenění Regionální potravina, majitel řeznictví František Janíček se často setkává s tím, že zákazníci chtějí znát původ masa. „Spousta lidí stále zajímá hlavně cena, ale čím dál víc lidí si uvědomuje, že třeba gothaj pod sto korun stát nemůže, protože do něj musí být dobrá surovina. Devadesát procent našich zákazníků u nás nakupuje dlouhodobě a ví, že se mohou spolehnout, že si kvalitu držíme," podotkl Janíček.

Přehled oceněných potravin a příběh včelaře Kamila Kurtina čtěte ve čtvrtečním vydání Deníku Rovnost a Vysočina.