Kolem Dušiček návštěvnost míst posledního odpočinku mnohonásobně roste. „Ideální by bylo prodloužit otevírací dobu do devíti hodin večer. Vždyť je stejná tma jako v šest večer," prohlásil Hladík. Reagoval tak na podněty obyvatel.

Pro správu hřbitovů by to ovšem znamenalo problém. „Našich zaměstnanců by se to dotklo silně. Abychom mohli prodloužit otevírací dobu, muselo by nám město zvýšit rozpočet," podotkl ředitel Správy hřbitovů města Brna Marek Šamšula.

Skeptický je vůči Hladíkovu návrhu náměstek primátora Martin Ander, do jehož oblasti hřbitovy spadají. „Nemyslím si, že by o to byl zájem. Dva týdny po Dušičkách na hřbitovech nikdo není," řekl Ander.

Pozdější zamykání bran by někteří lidé přivítali. „Přijde mi to vhod. Nikdy jsem nerozuměla tomu, proč to vůbec omezují," poznamenala Brňanka Věra Hloušková.

Otevírací dobu pro jednotlivé městské hřbitovy Brno určilo podle množství světla v jednotlivá roční období. „Malý vesnický hřbitov může být otevřený neustále. Ovšem třeba brněnský Ústřední hřbitov má šestapadesát hektarů a stovky kilometrů cest a cestiček," zmínil Šamšula.

Podle něj není možné nechat Ústřední hřbitov otevřený, protože by hrozilo, že se na místě někdo ztratí a chladem v noci zemře. „Zažil jsem tady vraždu, sebevraždu, znásilnění i upálení. Prostor je rozlehlý a anonymní," uvedl ředitel.

Na bezpečí a klid na místech posledního odpočinku dohlíží městská policie. „Přes Dušičky kontrolujeme hřbitovy častěji. Dáváme pozor na krádeže věcí," vyjmenoval mluvčí strážníků Michal Simandl.

Otevírací doba
Současná otevírací doba:
leden, únor: 7.00 – 17.00
březen: 7.00 – 18.00
duben až září: 7.00 – 19.00
říjen: 7.00 – 18.00
listopad, prosinec: 7.00 – 17.00
Zdroj: Správa hřbitovů města Brna 

Návrh lidovců:
- dva týdny před a po Dušičkách prodloužit otvírací dobu až do 21.00