Tisíce lidí na stadionu na olympiádě ve finských Helsinkách skandují jeho jméno. Před Emilem Zátopkem běží tři jiní závodníci. Vybíhají ze zatáčky, v té chvíli Zátopek zázračně zrychluje a získává zlatou medaili. Svědky legendárního vítězství budou letos na podzim i Brňané. Kulisou pro tehdejší závod se v připravovaném filmu o slavném běžci stane fotbalový stadion za Lužánkami.

Kvůli několikatýdennímu natáčení čekají sportoviště změny. Kromě Helsinek má totiž připomínat také olympijské závodiště v Londýně z roku 1948. „Tam se běhalo na škváře a v Helsinkách na antuce. Proměna začne desátého června a skončí v srpnu. Natáčení filmaři odstartují v září,“ popsal v pondělí náměstek brněnské primátorky Petr Hladík.

Ilustrační foto.
V hlavní roli Brno. Ve filmech zazáří Zelný trh nebo stadion za Lužánkami

Snímek režíruje David Ondříček, který už natočil filmy jako Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Dukla 61. Filmování na brněnském stadionu projednal kromě zástupců města také s Petrem Švancarou, který se snaží chátrající sportovní stánek oživit. „Jako Brňák jsem pyšný na to, že takový režisér jako je Ondříček si vybral náš stadion a že tak můžeme pomoct k natočení filmu o legendě. Nakonec jsme i šťastní, že to tam pořád udržujeme naživu. Díky tomu je místo použitelné i teď pro filmování,“ komentoval.

Stadion za Lužánkami ve filmu
- termín natáčení filmu v Brně: od letošního září
- délka: čtyři až šest týdnů
- místo: stadion za brněnskými Lužánkami, herci tam odehrají slavné Zátopkovy výkony z Helsinek a Londýna
- termín úprav sportoviště v Lužánkách: od 10. června do srpna
- úpravy: přibude škvára, antuka i travnatá plocha
- budoucnost: na upraveném stadionu jsou v plánu třeba akce pro děti
- uvedení filmu: 2020

Brněnské sportoviště si ve filmu zahraje především díky své podobnosti s tím finským. „Kvůli autenticitě příběhu jsem chtěl natáčet na olympijském stadionu v Helsinkách, ale nestihli jsme to, teď se opravuje. Zastoupí ho stadion v Brně za Lužánkami,“ řekl už dříve pro Deník režisér filmu Zátopek David Ondříček.

Natáčení scén ze slavných závodů uvidí i Brňané. „Podle filmařů vznikne i speciální zóna, odkud můžou lidé nahlédnout do útrob stadionu přímo při natáčení. Film bude hraný s historickými reáliemi a má potenciál opět ve světě zviditelnit sport, Českou republiku i Brno,“ vysvětlil náměstek Hladík.

Bývalý fotbalista brněnské Zbrojovky Petr Švancara.
Věřil jsem. Teď se bojím, že stadion za Lužánkami nikdy nebude, mrzí Švancaru

Úpravy povrchu brněnskému stadionu už zůstanou. „Jakmile natáčení skončí, plánujeme využít jak nový škvárový povrch, tak trávu, která tam bude. Uvažujeme třeba o olympiádě pro školy nebo podobné sportovní akci pro děti. Netajím se ani tím, že bych rád zorganizoval i zajímavé fotbalové utkání, “ nastínil Švancara.

Na chystaný sportovní film se těší například Brňan Jan Horák. „Mám radost, že stadion k něčemu takovému poslouží a aspoň díky natáčení se tam na delší dobu zase vrátí sportovní dění,“ svěřil se .

Ilustrační foto.
Fotbal zpět za Lužánky? Přednost má brněnský hokej a cyklisté

Ještě než stadion za Lužánkami obsadí filmaři, užijí si ho milovníci hudby. „Budou tam na konci května takzvané devadesátky, což je festival popových retro kapel. Chystáme i rockovou akci. Filmaři ale stadion potřebují už v červnu, proto nic dalšího neplánujeme. Až natáčení skončí, bude sportoviště opět pro všechny,“ dodal Švancara.