Oblasti wellness a saunování se věnujete léta. Jak se v ní mění trendy?

Za minulého režimu byly sauny většinou součást městských plováren. Chodilo se do nich skutečně jen za saunováním. Lidé se vypotili v tmavé horké místnosti, pak šli pod ledovou sprchu. Třikrát to zopakovali a šli domů. Dnes je přístup jiný. Saunové světy se začaly propojovat s termálními bazény nebo masážemi ve wellness centrech. Ze saunování se stal zážitek. Díky tomu začalo bavit velké množství lidí. Nechtějí totiž jen saunu, touží po odpočinku v hezkém prostředí a zážitcích. Očekávají, že v sauně bude hezká vůně, že si vychutnají saunový ceremoniál, že si užijí i relaxování v odpočívárně.

Jak působí saunování na tělo?

Lidé, kteří pravidelně chodí do sauny, mnohem lépe zvládají teplotní výkyvy, extrémní horka i extrémní zimy. Saunování také posiluje srdce a celý oběhový systém. Tou nejdůležitější výhodou ale je, že návštěva sauny je výbornou detoxikací těla. Při pocení z něj odchází množství škodlivin. Vtipné je, že většina lidí poprvé do sauny zamíří ne kvůli těmto výhodám, ale, jak jsem už zmiňoval, kvůli zajímavému zážitku. Nakonec ale stejně odchází zdravější, protože při objevování procedur wellness centra se dostali i k prospěšnému saunování.

Vlastislav Novotný
∙ Narodil se v dubnu 1976 v Kutné Hoře.
∙ Vystudoval průmyslovou školu v Kutné Hoře.
∙ Po škole pracoval v pojišťovnictví.
∙ Začínal jako obchodní zástupce, poté s kamarádem založili makléřskou firmu.
Jako sedmadvacetiletý založil své první wellness centrum.
∙ Nyní je majitelem sítě wellness center Infinit. Kromě Prahy jsou dvě centra i v Brně. Jedno na Lesné a největší v resortu Maximus u Brněnské přehrady.
∙ Je ženatý, má tři syny.

Sauna je tedy zdravá, pro jaké lidi ale není vhodná?

Pro devadesát procent lidí saunování vhodné je. Pozor by si měly dávat těhotné ženy. Ale i doktoři říkají, že pokud byla žena zvyklá chodit do sauny už před otěhotněním a těhotenství je bez komplikací, může v saunování pokračovat, jen je potřeba, aby seděla v sauně s nižší teplotou a strávila v ní kratší dobu. V těhotenství by však ženy rozhodně neměly se saunováním začínat. Saunování může být nebezpečné také pro lidi s některými srdečními nebo cévními chorobami. Lidi s nižším tlakem, kteří mají sklony omdlívat, by se měli saunovat v nižších teplotách a mít s sebou doprovod. Stejně tak může být saunování nebezpečné pro lidi s hodně vysokým krevním tlakem. To jsou ale spíš výjimečné případy. Sauna totiž většině lidí s podobnými onemocněními pomáhá. Přesto by se měli na saunu zeptat lékaře.

A co děti? Mohou do sauny chodívat i ony?

Saunování má pro ně stejné pozitivní účinky jako pro dospělé. Obecně se doporučuje, že děti mohou se saunováním začít od půl roku věku. Prostředního syna jsme do sauny poprvé ale vzali jako tříměsíčního. Za minulého režimu bylo běžné, že děti ze školek chodily pravidelně do sauny. V našem wellness centru na Lesné nyní pořádáme třeba saunování pro rodiče s dětmi, zaměřené na děti právě od půl roku až do šesti let. Koná se v sauně, kde je asi o deset stupňů méně než v sauně pro dospělé, protože děti se kvůli svým malým tělům přehřívají dříve než dospělí. Ale jde hlavně o to, aby získaly k saunování vztah. Mě rodiče brávali do sauny od čtyř let.

Budova JAMU v Brně
Škola herců a hudebníků slaví sedmdesátiny. Známé osobnosti vzpomínají na JAMU

Existuje návod, jak se saunováním obecně začínat?

Je to stejné jako třeba s lyžováním. Ani tam nejdete jako úplný začátečník hned na úplně nejtěžší svah, ale začnete u nejsnadnějšího. Lidem by měl poradit personál sauny. Obecně by se ale měli začít saunovat na dolních lavicích saun, kde je chladněji. Také by neměli utéct ze sauny hned po třech minutách, kdy nastává první nával horka, ale počkat, až se začnou potit, a pak vydržet ještě čtyři až pět minut. Začátečníci by se po sauně měli sprchovat jen ve vlažné vodě.

Kterou věkovou skupinu lidí přitahuje saunování nejvíc?

Zajímavé je, že třeba i do našeho největšího wellness centra a saunového světa v republice v brněnském Maximus Resortu chodí několik generací lidí. V sauně se potkávají sedmnáctiletí osmnáctiletí studenti s lidmi středního věku i s důchodci. A vznikají zajímavá setkání. Mně se třeba jednou stalo, že jsem věnoval sekretářce obchodního partnera dva poukazy na vstup do sauny. Asi půl roku poté mi zavolala a řekla, že při druhé návštěvě sauny s poukazem potkala svého budoucího manžela. Dnes už mají dítě.

Vlastislav Novotný postupně vybudoval síť wellness center Infinit. Největší z nich se nachází u Brněnské přehrady.Zdroj: Deník / Racek AttilaZmiňoval jste, že jedna z věcí, která láká lidi k návštěvě saunového světa, jsou i saunové ceremoniály. O co jde?

Je těžké jen popisovat, lidé by je měli zažít. Většinou se konají ve velké sauně. Vstoupí saunový mistr, na úvod lidi seznámí s obsahem ceremoniálu a dá bezpečnostní pokyny. Nejdůležitějším z nich je, že lidé mohou ze sálu kdykoliv odejít, když jim bude například už příliš horko. V sauně poté většinou zůstane přítmí. Mistr začne mávat s ručníky nebo saunovým praporem (na fotografii). Tím rozviřuje horký vzduch v sauně a vytváří takzvané tepelné nárazy. Mezitím se na kamna dávají esence různých vůní, většinou se za jeden ceremoniál použijí tři. Teplota v sauně i intenzita tepelných nárazů se postupně zvyšují, na konci je člověk celý propocený. U klasických ceremoniálů se moc nemluví, jde spíš o vnímání teploty, existují ale i zážitkové ceremoniály, které může tvořit třeba nějaký příběh nebo je použitá výraznější hudba. Existuje i mistrovství světa saunových ceremoniálů. Z naší společnosti na něj z celorepublikového kola postoupily dva týmy. Jeden byl dokonce i z Brna.

Jezdíte se saunami inspirovat i do zahraničí, jaká místa byste lidem doporučil?

V zahraničí se dají najít i netradiční sauny. Například v Rakousku je hodně saun, kde jsou na zdech vyobrazené římské lázně, ale i jeleni. Osobně se mi ale zrovna takové příliš nelíbí. Co mě zaujalo, je třeba resort Aqua Dome v Tyrolských Alpách nebo termální lázně Loipersdorf, rovněž v Rakousku. Líbilo se mi i v německém resortu Satama, kde je i obrovská sauna pro dvě stě lidí. I v našich wellness centrech se snažíme o zajímavé prostředí, třeba v Maximusu u Brněnské přehrady máme zakopané sauny, podobné hobitím norám, nebo sauny v jezeře.

Lidé si mohou saunu zařídit i doma. V čem je největší rozdíl mezi domácí saunou a saunováním ve wellness centru?

Co se týče kvality saunování samotného, vyjde to nastejno. Příprava a čištění domácí sauny vyžaduje ale hodně práce a mnoho času. Takže pokud si člověk chce skutečně odpočinout, je lepší zajít do saunového světa.

Zmiňoval jste, že vy jste se saunováním začínal už jako malé dítě. Kdy vás napadlo živit se budováním a provozováním wellness center?

Jako středoškolák jsem doma v Kutné Hoře chodil na městskou plovárnu, kde byla i sauna. Z chlapů, kteří tam chodili, jsem byl nejmladší. Měl jsem tehdy šestnáct sedmnáct let a oni od třiceti let výš. V odpočívárně si vždy dávali párek a pivo, já jsem měl limonádu. Hrozně mě bavilo tam chodit. A právě tehdy vznikl klukovský sen, že bych nějaké podobné místo chtěl sám vybudovat. Po škole jsem se živil pojišťovnictvím, ale v sedmadvaceti letech přišla příležitost otevřít první pobočku. Tak jsem se do toho pustil. Musel jsem si udělat rekvalifikační kurzy.

Finalistky České Miss se zúčastnily závodů  Masaryk Racing Days v areálu brněnského Masarykova okruhu.
OBRAZEM: Krásky a silné motory. Finalistky České Miss pózovaly u formulí v Brně

Nebál jste se vrhnout se do úplně jiného oboru?

Naštěstí ne. První centrum bylo malinké. Tvořila jej jedna sauna, dvě masérny, malé kadeřnictví a dvě solárka. Když jsme jej budovali, s kolegou jsme měli filozofii, že v centru nebudeme nabízet nic, co se nám nelíbí. Před otevřením jsme obešli snad všechny sauny v Praze. Na mnohých se mi třeba nelíbily zatuchlé prostory, takže jsme investovali velké peníze do úklidu. Čistota je pro mě dodnes v našich centrech prioritou. Postupně si nás lidé oblíbili a Infinit se rozrostl. Ale zažili jsme tři vážné krize. První přišla právě po otevření první pobočky. Po půl roce to vypadalo na krach. Prodal jsem auto, koupil si místo něj lístek na hromadnou dopravu. Všechny peníze, které jsem vydělal jako makléř i o víkendech jako masér, jsem vrážel do rozjíždějícího se podniku. Po prvním roce k nám chodívalo padesát lidí.

Nyní je už ale Infinit fungující podnik, kam míří za wellness tisíce lidí. Jaké máte další plány?

Pracujeme na třech nových projektech. V Praze jsme vyhráli tendr na vybudování letního wellness. Má v něm být plavecký bazén se sportovištěm, saunový svět. Další projekt se týká právě Brna, ale tady ještě nemůžu říct žádné podrobnosti. V dlouhodobém výhledu chceme mít asi dvacet center po celé republice.