Vedení Letovic na Blanensku poslední měsíce plánuje opravit náměstí, vybudovat nové parkoviště a ještě letos zrekonstruovat ulici 9. května. Dotaci na její rekonstrukci má slíbenou. Chybí ale stavební povolení. „Abychom je získali, potřebujeme povolení odboru dopravy boskovického úřadu. Kvůli chybějícím úředníkům ale nevíme, kdy je dostaneme. Lhůty sice existují, ale dnes je často nikdo nedodržuje,“ uvedl letovický místostarosta Radek Procházka. Dodal, že pokud město nestihne ulici opravit opravit, o dotaci přijde.

Na boskovickém odboru dopravy aktuálně chybí dva úředníci. Městu se v posledních měsících nedaří najít vhodné zaměstnance. Výběrové řízení na obsazení volných míst radnice pořádala několikrát. Bez výsledku. „Když se bavím s kolegy tajemníky z ostatních úřadů, je to v celé České republice obdobné. Před několika lety se na uvolněná místa hlásily mnohdy i desítky uchazečů, nyní počítáme přihlášky do výběrových řízení v jednotkách,“ konstatoval tajemník boskovické radnice David Škvařil s tím, že podobná situace panuje také na boskovickém odboru sociálních věcí.

Ilustrační foto
Více žadatelů a méně peněz. Sociálním službám v kraji hrozí kolaps

Práce na radnicích ale neubývá. V Boskovicích to řeší tak, že nynější zaměstnanci si agendu rozdělují mezi sebou. Občas se podaří přijmout někoho na krátkodobou výpomoc. Termíny pro projednání úředních záležitostí se ale podle něj daří stíhat.

Problémy s obsazováním úřednických míst mají také v Hodoníně. Tam dlouhodobě hledají referenty na stavebním úřadě a na odboru rozvoje města. „Nedostatek pracovníků se tak projevuje na dlouhodobém zvýšeném náporu na stávající úředníky,“ poznamenal mluvčí hodonínské radnice Josef Horníček.

Dům na Národní třídě připadne státu, majitelé zahynuli v koncentračních táborech.
Dům na Národní třídě připadne státu. Majitelé zahynuli v koncentračních táborech

V Blansku zase hledají zaměstnance na odbor komunální údržby nebo investice. Několik posledních výběrových řízení skončilo bez výsledku. „Těžko se totiž shání lidi, kteří by naplnili všechna kritéria výběrových řízení, a navíc nedokážeme platem konkurovat například stavebním firmám,“ připustil Ondřej Požár z blanenské radnice.

Podíl nezaměstnanosti v kraji ke konci dubna činil 3,4 procenta, na Blanensku ještě o jeden procentní bod méně. Úřady práce na celé jižní Moravě evidovaly necelých devětadvacet tisíc uchazečů o zaměstnání.

Trať závodu TFA Železný hasič v Olešnici prověřila devětadvacet mužů a jedenáct žen.
V cíli padali vysílením. Hasiče a hasičky prověřil olešnický závod

Nízká nezaměstnanost a nedostatek lidí na trhu práce tak teď dopadají i na radnice. „Lidé s technickým vzděláním, popřípadě vzděláním ve stavebnictví a dopravě, jsou ti, po kterých je ještě větší hlad než v jiných oborech,“ vysvětlila Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitment.

Důvod, proč se místa na úřadech nedaří obsazovat, jsou především nízké platy. „Soukromý sektor nabízí ve většině případů zajímavější mzdy než stát. A zároveň je potřeba práci nabízet. Ne očekávat, že se zájemci sami přihlásí. Toho stále státní správa není schopná,“ podotkla Součková.

Arnoldova vila.
Činžák, vila... Ohrožené památky v Brně a okolí? Tolik jako jinde v celém kraji

Na některých radnicích ale problémy s chybějícími úředníky vůbec nemají. Ve Znojmě hledají jednoho zaměstnance na sociální odbor. V Břeclavi těžkosti s nedostatkem úředníků řešili asi před dvěma lety.