Ve vinařství vyzkoušeli více variant. Například kombinaci Dornfelderu, Cabernetu Moravia a Rulandského šedého. „Jednou jsme vytvořili i marméládu z hroznů, které nám rostou v zahradě, jako jsou Veltlínské červené rané, Irsai Oliver, Prim a podobně. Ale při varu nám hrozny trochu zhnědly, takže i výsledný produkt měl takovou škaredou hnědou barvu," popisuje Pálková. Proto se vrátili zpátky k osvědčenému Dornfelderu.

Na výrobu třinácti skleniček marmelád o objemu dvě stě mililitrů padnou přibližně tři kilogramy hroznů. „Vyrábíme ji po menších dávkách, protože ji vaříme doma v šestilitrovém hrnci," poodhaluje.

Pivo. Ilustrační foto.
Minipivovary na jihu Moravy jsou v krizi. Některé nyní vůbec nevaří

Nejtěžší je podle ní při výrobě oddělení zrnek od zbytku šťávy. Vyzkoušeli už různé způsoby. „Přecedit šťávu přes plátno nebo sítkem. Ale oboje má nevýhodu, že spolu se zrnky posbíráme často i slupku, která marmeládě dává nejvíc barviva,“ přibližuje žena.

Oproti třeba broskvové nebo jahodové marmeládě přidávají do hroznové výrazně méně cukru. Trochu koketujeme s myšlenkou nepřidávat cukr vůbec, protože hrozny jsou samy o sobě dost sladké a obsahují spoustu glukózy," uvádí Pálková.

Místo brusinek

Inspiraci získala rodinná firma v USA, kde je populární grape jelly, tedy výrobek na způsob želé z hroznové šťávy. „Američané si jej mažou na toustový chleba spolu s arašídovým máslem,“ uvádí.

Lidé si marmeládu mohou namazat na chleba, nebo také přidat do některých jídel. „Dáváme ji i do svíčkové omáčky místo brusinek,“ zmiňuje Pálková.

Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg.
FOTO: Úspěch vinařství z Hodonínska. Ve Francii mělo nejlepší suché bílé víno

Z hroznů kromě vína a marmelády vyrábí i další produkty. „Letos jsme poprvé zkusili vyrobit hroznový mošt, tedy pasterizovanou hroznovou šťávu. Takže člověk může pít čerstvou hroznovou šťávu vlastně celý rok," usmívá se.

Nepravidelně ve vinařství vyrábí také mírně alkoholické vinné želé. „Má podobnou konzistenci jako marmeláda, ale není vyrobené z hroznů, ale z vína, cukru a koření. Říkáme mu mírně alkoholické, i když ve skutečnosti tam alkoholu zůstane velmi malé množství. Při varu se alkohol vyvaří," podotýká Pálková.