Univerzita mění tvář po mnoha letech. Předchozí logo s písmeny M a U obkroužené latinským nápisem Universitas Masarykiana Brunensis používala od roku 1990. „Současné logo vznikalo ve spěchu a je z doby, kdy se vysoké školy prezentovaly značkami ve tvaru pečeti, i když to v řadě případů nemělo žádnou historickou souvislost. Ke stému výročí potřebujeme logo, které bude představovat moderního ducha a charakter univerzity – důraz na funkčnost a efektivitu, ale i sebevědomí a odvahu hledat nová řešení,“ uvedl rektor univerzity Mikuláš Bek.

Vizualizace dálnice D52. Ilustrační foto.
Rakušané už jsou s dálnicí téměř u hranic, česká D52 zůstává jen na papíře

Ve dvoukolovém výběrovém řízení nakonec zvítězilo Studio Najbrt. Univerzita oslovila studia a mladé tvůrce, kteří dodali návrhy. Z nich vybrala dva pro další zpracování. „Účastníci soutěže dostali za úkol vytvořit základní grafické zpracování názvu Masarykova univerzita, navrhnout barevnost a písmo. Desetičlenná porota složená z odborníků na design, zaměstnanců a studentů univerzity nakonec vybrala právě Studio Najbrt,“ popsala mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Nový styl vychází podle autora konceptu Aleše Najbrta z myšlenky funkcionalismu, meziválečné doby a ideálů, které si s nimi lidé spojují. „Máme totiž za to, že se překrývají i s hodnotami Masarykovy univerzity. Proto je vizuální styl účelný a jednoduchý,“ vysvětlil.
Totéž podle něj platí také pro písmo, v němž každý písmový znak zabírá stejný prostor, což odkazuje na rovnost příležitostí a demokratičnost.

Jednotlivé prvky nového vizuálního stylu začne univerzita postupně používat od března příštího roku. První diplomy s novým logem dostanou studenti promující v říjnu.

Americký muzikant a zpěvák Bob Dylan.
Do Brna přijede legendární Bob Dylan, zahraje na jaře v hale Vodova