Přes litr a půl žloutků s bílky v jeho útrobách ze skořápky zmizely za devětadvacet vteřin. „Byl to pro mě velký zážitek a adrenalin. V minulosti jsem pil jen slepičí vejce a pojídal je vařená natvrdo. V televizní show jsem jich spořádal čtyřiadvacet a půl za dvě minuty. Pití pštrosího vejce dopadlo napoprvé ok. Čas mohl být ale lepší. Dvě tři vteřiny jsem ztratil přeléváním zbytku vejce zpět do skořápky. Cítím se dobře, čekal jsem to horší. Ráno jsem totiž moc neposnídal. Dělají tu pštrosí speciality, tak si dám asi burger a stejk, abych se něčím docpal,“ smál se krátce po extrémním výkonu drobný muž s váhou šestasedmdesát kilogramů.
Za necelé půl minuty spořádal menu v hodnotě oběda v luxusní restauraci. Jedno pštrosí vejce se totiž na doubravické farmě prodává za šest set korun. Jeho výkon pozoroval v sobotu v poledne hlouček lidí, který ho hlasitě povzbuzoval. Skořápku vejce musel jedlík nejdřív rozříznout bruskou a jeho obsah vylít do plastové nádoby, kde ho pomixoval a přelil zpět. „Litr a půl? To jsou tři piva. To dáte,“ povzbuzoval Němce jeden z diváků.
Další měl obavy, aby stačil dojít včas na záchod. „To je plato vajec. Z toho by se najedla celá rodina,“ komentovala výkon jedna z příchozích žen.
Podle Němce se mu podařilo překonat, byť neoficiálně, dosavadní český rekord. Při něm měl muž vypít zhruba 1,2 žloutků a bílků z pštrosího vejce. „Příští týden mě čekají větší výzvy. V Uherském Hradišti bude znovu pít syrové pštrosí vejce a k tomu dám durian a ptačí sliny. Druhý den mě pak čeká sto křepelčích vajec. A co bude u nás doma teď v neděli na oběd. Možná si na cestu koupím jedno pštrosí vejce a udělám pořádnou smaženici,“ řekl na rozloučenou devětačtyřicetiletý Jaroslav Němec, který se živí jako skladník.
Pštrosí farma funguje v Doubravici nad Svitavou od roku 1996. V současnosti se na ní starají o devadesátku chovných pštrosů. Podle prodavačky Terezy Friedrichové jdou na jatka v roce a půl a spotřebuje se vše. Od masa, po peří, kosti, vnitřnosti kůži i vejce. „Výřez jde na klobásy, čabajky. Játra, srdce a žaludky pak na paštiky. Lidé si jezdí pro maso, které nakládají na svíčkovou. Výborný je i guláš nebo pštrosí burger. Vejce snáší samice od pštrosa zhruba dvě do týdne. Musí být ale teplo,“ upřesnila Friedrichová.