Další vrak stojí nedaleko hotelu, na kraji parku sídliště v Pražské ulici. Stříbrná Fabie měla ještě před několika měsíci slovenskou registrační značku, a byla pojízdná. Nyní už je z auta vrak. „Majitel auta nám oznámil, že se mu někdo vloupal do zaparkovaného osobního auta. Uvedl, že k tomu mělo dojít od prosince loňského roku do současnosti. Neznámý pachatel mu odcizil doklady od vozidla, autorádio, všechna kola, obě registrační značky, autobaterii a svíčky z motoru. Poškodil i zpětná zrcátka a rozbil čelní okno a také obě boční okna,“ sdělila policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová s tím, že se se policie případem zabývá pro podezření z krádeže a poškození cizí věci.

Ilustrační foto
V Dolním parku se pejsci proběhnou volně. Radnice pro ně chystá místo k venčení

Odstranit vraky aut se městům daří jen obtížně. Například v Břeclavi řeší každoročně asi desítku podobných případů. „Najít, a přimět vlastníka takového auta k jeho odstranění bývá často těžký úkol. Přesto se nám ho asi v polovině až dvou třetinách případů daří splnit. Ve zbylých případech dáváme městu podnět na zahájení řízení vedoucí k odstranění vraku. Někdy je to ale běh na dlouhou trať,“ přiblížil zástupce velitele břeclavských strážníků Zdeněk Novák s tím, že by bylo hezké, kdyby strážník mohl nechat každý zjištěný vrak hned odtáhnout. „Ale takto to prostě kvůli zákonům nefunguje,“ dodal.

Podle mluvčí znojemské radnice Petry Maršounové by pomohla změna zákona. „Městům by pomohla změna legislativy, která by pomohla řešit tyhle problémy, neboť vždy musíme postupovat v souladu se zákonem,“ dodala Maršounová. Evidenci vraků města nevedou. Některá auta totiž nesplňují zákonné znaky vraku.

Ilustrační foto.
Vinaři dostali pokuty za 750 tisíc. Podle inspekce porušili vodní zákon