Ne všem se ale vyhláška líbí. „Pyrotechnika vadí hlavně majitelům psů. Letos bylo ohňostrojů v Mikulově dost, ale všechny, které jsem viděl, skončily do desáté v noci. Když to někomu na náměstí vadí, ať se odstěhuje někam na okraj města,“ reagoval například Vojtěch Pazderka.

Vyhláška zakazuje používání pyrotechniky ve městě od deseti hodin v noci do šesti ráno, s výjimkou Silvestra. „Dřív ohňostroje řešila vyhláška o nočním klidu. Ministerstvo vnitra má však nyní jiný výklad než dřív. Proto jsme museli pyrotechniku vyjmout a vytvořit samostatnou vyhlášku,“ vysvětlil tajemník mikulovského městského úřadu Jiří Večeřa.

V předpisu také není úmyslně zmíněný ohňostroj. „To je oficiálně monstrum, které v Mikulově asi nikdy nebude. Považuje se za něj odpálení víc než deseti kilogramů výbušných látek. Střelmistři nám řekli, že je to taková rána, že ani velké ohňostroje tohle množství neobsahují,“ doplnil Večeřa.

Jiří Stávek z Němčiček.
Obří žíla? V Němčičkách ji dělají z vrby i z vinné révy

Používání zábavné pyrotechniky v minulých letech úplně zakázali na veřejných místech v Hustopečích. Až na pár dní v roce. A podle slov tamní starostky Hany Potměšilové úspěšně. „Stalo se nám snad jen jednou, že se někdo zapomněl. Zdá se mi, že zájem o pyrotechniku už není takový jako v minulých letech,“ myslí si Potměšilová.

Podobný zákaz platí v Hodoníně. V červnu tam však muž i přes varování strážníků odpálil ohňostroj na Masarykově náměstí. Dostal za to blokovou pokutu tisíc korun. „Pak byly případy odpalování drobných petard, ale můj názor je, že vyhláška pomohla,“ zhodnotil ředitel hodonínské městské policie Jindřich Vašíček.

Valtice ožily v pátek a v sobotu vinobraním. Příchozí mohli ochutnat víno či burčák, na nádvoří zámku vystoupil například Žlutý pes.
Víno a burčák tekl ve Valticích proudem. Žlutý pes zaplnil zámecké nádvoří

V Břeclavi a ve Znojmě zatím vyhlášky regulující používání pyrotechniky schází. Naopak od loňska ji mají v Hnanicích na Znojemsku, malé vinařské obci s 350 obyvateli. Zákaz tam platí v zastavěném území od deseti hodin v noci, výjimka je pouze Silvestr. „V obci se pomalu každý víkend koná svatba a je velká móda mít na ní i ohňostroj. Dál jsou tu dva hotely a spousta sklepů,“ zmínil starosta Martin Dvořák.

Předpis má na lidi účinek. „Vyhlášku poctivě dodržují, zatím jsme se nesetkali s tím, že by ji někdo porušil,“ dodal Dvořák.

René Bedan pozoroval a vyfotografoval v Moravském krasu sokoly stěhovavé, kteří se do této lokality vrátili po několika desetiletích. Sledoval i mláďata.
Ornitolog Bedan: Příroda není zoo, ale náš domov. Obývák si také neničíme