Kdysi jej označovali za nejmocnějšího muže jihomoravské Občanské demokratické strany. Od roku 2009 ale na politické dění už nemá prakticky žádný vliv. Jediná funkce, která mu zůstává, je post předsedy místního sdružení strany v brněnských Černých Polích. Od konce roku ale čelí obžalobě ze zneužití pravomocí veřejného činitele v době, kdy byl místostarostou Brna-severu. Rada městské části totiž schválila v roce 2002 podle policie nevýhodnou smlouvu se společností Bytasen, která se starala o městské domy. Ta jí měla umožnit odčerpat přes sto milionů korun z kasy městské části. Bývalý místostarosta a náměstek jihomoravského hejtmana Milan Venclík vinu odmítá. „Je to politická a zmanipulovaná kauza. Všechny audity, které se problematikou zabývaly, konstatovaly, že Bytasen fakturoval peníze neoprávněně. Já jsem navíc tehdy o smlouvě ani nehlasoval," tvrdí Venclík.

Policie kvůli ztrátě peněz obvinila vás, ne Bytasen. Nejste si vědom žádného pochybení?

Nejsem. Policie velmi dlouho tento případ vyšetřovala a vyšetřovatel dospěl k tomu, že neoprávněně odčerpal peníze Bytasen. Pak najednou dostala policie rozbor nějakého doktora Jana Blažka z Věcí veřejných, vyšetřovatel byl odvolán, přišel nový a celý případ otočil. Je tak vidět, že dochází k politickým zásahům a že police a státní zastupitelství zřejmě pracují na pokyn některých lidí. Celý ten případ je absurdní. Zdá se, že zapadá do koncepce naprosto zcela zdiskreditovat samosprávu. Troufám si to přirovnat ke kauze Dimitrova za fašismu nebo Milady Horákové za komunismu.

To ale teď nemluvíte jen o sobě a vašem případu, že?

Nemluvím jen o sobě. Ale na této kauze se to dá krásně ukázat. Porušuje se i listina práv a svobod. Radu obviňují za věci, které nespadaly vůbec do její kompetence. Je to absurdní a zřejmě to jen vypovídá o stavu dnešní společnosti a systému. Informace podávané o kauze nejsou komplexní a podávají se tak, jak se orgánům činným v trestním řízení hodí. Hlasování v roce 2002 bylo o snížení odměny Bytasenu. Absurdita spočívá v tom, že se jedná o záležitost dvanáct let starého hlasování, za které obvinili veřejného činitele ze zneužití pravomoci. A přitom představitelé Bytasenu byli v tu dobu veřejní činitelé, jeho šéfka Sabina Tomíšková seděla v zastupitelstvu Brna-severu, a nejsou obviněni vůbec z ničeho. Tomíšková chodila na radu a všechny přesvědčovala, jak je smlouva výhodná. Vypadá to, že se někdo snaží Bytasen zbavit viny a najít obětní beránky.

Milan Venclík.

Kdo a proč to podle vás dělá? 

Na to já neumím odpovědět. Ale je evidentní, že směr vyšetřování se změnil po politickém nátlaku. Je to tak absurdní, že zveřejním plno věcí ze spisu.

Kdy to uděláte?

Až mi to dovolí právníci.

Dopadlo na vás trestní oznámení, které podal váš bratr. Není to paradoxní?

Myslím, že to je pomsta mně a jemu, že jej podal. Jasně, že jsem o něm věděl a souhlasil s ním. Absurdita jde tak daleko, že je obviněna celá rada včetně členů, kteří později podávali trestní oznámení. Ale obstavený majetek má Bytasen. Může mi někdo vysvětlit, proč jsem já obviněný, hrozí mi až deset let vězení, ale majetek má obstavený firma? Zdá se, že se svými penězi a kontakty dokáže nemožné.

Jak dokážete svoji nevinu?

Největší obhajoba z mého pohledu je přímo spis. Když si jej přečte soudný a nestranný člověk, musí konstatovat, že je to absurdita. Argumenty, které předložila policie, nejsou relevantní a jsou zmanipulované.

Mluvíte o pomstě, ale jako pomstu interpretovali lidé právě trestní oznámení na Bytasen. ODS na Brně-severu vás s bratrem odstavila.

To je další zkreslená informace. Bytasen nepředal radnici řádně účetnictví. A rekonstruovat jej trvalo asi tři roky. Starosta dostal na stůl ekonomický audit a právní audit, který nechal několikrát ověřit. Ti řekli, že byla městská část poškozená a firma neoprávněně fakturovala peníze. Starosta učinil všechny nutné kroky, ale trvalo to několik let. Kdyby Bytasen řádně účetnictví předal, nebylo třeba je rekonstruovat.

Smlouvy, které rada s Bytasenem uzavřela, tedy byly v pořádku?

Ano, byly. Byly dokonce lepší než jinde, co se týče ochrany veřejných peněz. A odchylovaly se v tom, že se v nich neříkalo, že firma úklid zajišťuje, ale že provádí. Jenže Bytasen je fakturoval městské části. Na to auditoři upozornili.

A vy jste si toho v radě nevšimli?

Radní dostávají materiály před zasedáním, v lepším případě sedm dnů předem. V tom horším až na zasedání. Po zasedání jdou domů. Takové otázky je třeba směrovat spíše na ty, kteří mají kompetenci sledovat, jak se plní smlouva. A kteří jsou na to školení a placení za to.

Myslíte úředníky na radnici?

Proč tam bylo těch sto úředníků? Politiky teď obviňují za něco, co jim ani zákon nedovoloval ovlivnit.

Jenže právě o bratrech Venclíkových se říká, že si z Brna-severu udělali rodinný podnik. A že jste právě vliv na úřad měli.

To není pravda. Od roku 2000 jsem se pohyboval v krajské struktuře. Neměl jsem čas řešit jiné problémy než problémy z krajské úrovně. To mohou říkat lidé, kteří nic nedělají a vůbec nechápou, jaký záběr je, pokud sedí člověk v takové funkci. Co se týče mé osoby, od roku 2000 pro mne městská část neexistovala. Myslel jsem, že rozumní lidé nevěří pomluvám.

Když jsme u těch pomluv, poté, co za úplatkářství zatkli starostu Žabovřesk Aleše Kvapila a uvažovaného kandidáta na starostu Brna-severu Radovana Novotného, mluvilo se o tom, že se mstíte znepřátelenému křídlu občanských demokratů.

Život ukazuje, že zloděj křičí chyťte zloděje. I pan Novotný dnes ví, že nikdo z Venclíků neměl podíl na jeho diskreditaci. Tato záležitost nám nic neřešila, ale velmi usnadnila situaci Pavlu Blažkovi, který místo Kvapila dosadil na kandidátku do poslanecké sněmovny Danu Filipi. Tím dostal na svoji stranu Řečkovice a získal v ODS většinu. My bychom naopak přivítali, kdyby Novotný na starostu Brna-severu kandidoval. Z politického hlediska to totiž byla velmi nerozumná volba. Ale v té době se už vedl velmi nekorektní boj. Nemohl existovat silný Brno-sever, musel být zlikvidován. Všichni měli politický strach ze mne. Proto byla potřeba diskreditace. Začalo to v roce 2004, kdy mne organizovaný zločin obvinil z nesmyslných věcí.

Máte na mysli rozhovor, v němž vás obviňovali z úplatkářství? Tam to vypadalo, že útok míří z ODS. Proč?

Chtěli mě zdiskreditovat. Jsem politik a beru to jako službu lidem. Za politikem musí být vidět práce. Za mne mluví projekty nastartované v kraji, které se týkaly podpory vědy, inovací a dopravní infrastruktury. Zajímá mne strategická práce. A jasně jsem signalizoval, že lidé typu nákup prodej jsou pro mne v politice nepřijatelní.

Ale když se vás strana zbavila, mluvilo se naopak o očistě. Byl jste označen za kmotra, který se snaží stát i poslancem.

Jaké funkce jsem měl? Byl jsem radní na kraji, předsedou regionu a ve výkonné radě strany. Podívejte se na funkce současného předsedy Blažka. Byl místopředsedou ODS, předsedou Brna, zastupitel Brna, zastupitel Brna-středu. V současnosti kumuluje funkci předsedy regionu, oblasti Brno-město, je ve výkonné radě a je poslanec.

Jak se díváte na současnou situaci ve straně? Snaží se teď nasazovat nové tváře.

Po třech letech jsem dospěl k závěru, že je nereformovatelná. Nové tváře neexistují. Důkazem je současná koalice v Brně. ODS tam hraje politicky naprosto nedůstojnou roli, ale z obchodního hlediska je ve výborné pozici. Zpronevěřili se všem ideálům, na kterých strana stála.

Milan Venclík.

Ale vy jste také udělal koalici se sociální demokracií.

Ale to je něco jiného. Ani jednou jsem nebyl se sociální demokracií, pokud jsem mohl být jinde. V roce 2008 jsme měli dvě možnosti. Buď budeme v koalici s ČSSD, nebo opozici. Když jste na komunální úrovni v opozici, neexistujete.

Jak vidíte osobu pravděpodobného nového předsedy strany Petra Fialy?

Pod jeho publikace bych se podepsal. Ale Blažek jej využil a na kandidátce za ním zmizel. On je opravdový vítěz parlamentních voleb. Myslím si, že Fiala je dobrý hráč. Ale Blažek také, a pokud se nic výrazného nezmění, větší vliv získá on.

Chcete zůstat v politice?

Už čtyři roky se snažím lidi kolem sebe přesvědčovat, aby nerezignovali. Přemýšlím, že bych se do veřejného života vrátil, ale asi už ne jako politik.

KDO JE MILAN VENCLÍK 
• narodil se 29. prosince 1957
• v roce 1982 ukončil studia na Technologické fakultě Vysokého učení technického ve Zlíně, v roce 1988 pak na Fakultě strojní Vysokého učení technického v Brně a v
  roce 2011 na Vzdělávacím institutu IMPS 
• pracoval jako technik, později jako ředitel prádelen 
• v letech 1996 až 2008 byl prezidentem Asociace prádelen a čistíren ČR 
• v roce 1989 vstoupil do Občanského fóra, v roce 1995 do ODS 
• od konce devadesátých let vede místní organizaci ODS Brno - Černá Pole, v letech 2000 - 2009 vedl krajskou organizaci 
• od roku 1990 do roku 2002 byl zastupitelem Brna - severu, v letech 1994 - 1998 radním městské části a mezi roky 1998 a 2002 jejím místostarostou 
• v letech 2004 až 2008 byl prvním náměstkem Jihomoravského kraje, v letech 2008 a 2009 krajským radním
• v současné době přednáší na Soukromé vysoké škole ekonomické (SVŠE) ve Znojmě
• je ženatý, má syna Milana
• nejlépe si odpočine při jízdě na kole či procházkách, má rád manuální práci na zahradě