I přesto, že oproti loňskému roku získal kraj od státu o 137 milionů víc, není jasné, zda částka na pokrytí nákladů stačí. „Systém je velmi nespravedlivý. Získáme na obyvatele 1 367 korun. Po Praze se jedná o druhou nejnižší částku v republice. Například Zlínský kraj obdrží v přepočtu na obyvatele 2 135 korun,“ popsal náměstek hejtmana Marek Šlapal.

Zelená střecha. Ilustrační foto
Víc zeleně na střechy, velí Brno. A opět nabízí peníze

Dlouhodobě podfinancované jsou například domovy se zvláštním režimem. „Dostaneme na pokrytí nejdůležitějších výdajů a akutní záležitosti vždy vyřešíme, ale na vyskakování to rozhodně není. Peníze si sháníme i jinou cestou, třeba prostřednictvím dárců, ale jedná se o menší částky,“ potvrdil ředitel hodonínského S-Centra Václav Polách.

Místostarosta Vyškova a krajský opoziční zastupitel Roman Celý upozornil na to, že některé obce na služby přispívají, ale chybí systém. „Připravujeme koncepční řešení, aby všechny přispívaly spravedlivě,“ řekl.

Ilustrační foto:
Nechtělo se mu čekat. Předjíždění v koloně na automyčku vyústilo v bitku řidičů

Zastupitelé také schválili koncepci zdravotnictví, kterou představil radní pro danou oblast Milan Vojta. „Dokument nám chybí a chceme pomocí něj reagovat na současné i budoucí trendy ve zdravotnictví. Mezi cíle navržené v koncepci patří ekonomická optimalizace a transformace nemocnic zřizovaných krajem či optimalizace lůžkového fondu, který neodpovídá standardům,“ vysvětlil.