Třídenní oslavy vrcholí právě v sobotu nadupaným programem. Mezi vojenským ležením a stánky s řemeslnými výrobky se na nádvoří a v zahradě zámku schyluje ještě k jiné bitvě. O meruňkového krále jedlíků, nejlepšího pěstitele meruněk a také nejchutnější meruňkovici. „Rekord v pojídání meruňkových knedlíků v Miroslavi drží Kamil Hamerský, který jich dokázal spořádat 128. Záleží ale na tom, jak velké se meruňky urodily. Letos mají průměrnou velikost, tak myslím, že rekord nepadne,“ předjímá Daniel Rubeš, moderátor a také bývalý jedlík a kdysi stříbrný jedlíkový král, jež stál před lety u zrodu soutěže.

Devět statečných dobrovolníků usedá za stoly na pódiu k plným talířům za hlasitého povzbuzování svých příznivců. Je mezi nimi osvědčený místní jedlík Josef Kebrle i Jana Vargová, a také teprve třináctiletý Michal Štrof. „Tři, dva, jedna, start! Časomíra běží,“ zahajuje soutěž moderátor.

První porci dvaceti knedlíků mění za další Jaromír Rafaj ze Zlína už po čtyřech minutách a pětatřiceti vteřinách. Meruňkové knedlíky si mastí rozpuštěným máslem a sype cukrem. Na pódium vbíhají vojáci, aby otřeli zase svému zástupci v soutěži čelo, namasírovali břicho. Hlasité povzbuzování se ozývá i z davu pod pódiem. „Dědo, to dáš, to dáš!“ nedá se přeslechnout ženská část rodiny Josefa Kebrleho.

Moravský Krumlov ožil závody Supermoto. Na podniku mezi sebou poměřili síly jezdci na supermotardech a čtyřkolkách.
OBRAZEM: Monte Carlo v Krumlově. Supermoto láká desítky jezdců a stovky diváků

Dav lidí odpočítává svorně poslední vteřiny dvacetiminutového limitu. Ne všichni soutěžící ale vydrželi do konce. Zamítavým gestem rukou jen naznačují, že už nemohou jíst dál. Porotci počítají pecky aby určili vítěze. „Knedlíkovým králem se stává Jaromír Rafaj se šestačtyřiceti snědenými knedlíky,“ prohlašuje moderátor za doprovodu nezaměnitelného refrénu šampiónů kapely Queen.

Na druhý stupeň vítězů se staví domácí Josef Kebrle a na třetí Jana Vargová. Bramborovou medaili si odnáší Petr Kouřil ze Sedlešovic u Znojma.

Vítěz, kterému je osmašedesát let prozrazuje tajemství úspěchu. „Týden před zápasem jsem se přežrával, já se vlastně přežrávám celoživotně. Důležitý je ale pohyb. Jednak jsem pracoval jako ras v obuvnictví a jsem blázen do běhání,“ říká muž atletické postavy a účastník maratonských běhů ze Zlína.

V Havraníkách na Znojemsku vyrostlo nové vinařství Thaya.
Vyhlídka a střechy vlnité jako Dyje. U Znojma otevírá nové vinařství Thaya

Svůj výkon jde navrch zapít nejlepší miroslavskou meruňkovicí. Vypálil ji Boris Ondrůšek a porotci ji vybrali za meruňkovici roku z celkem sedmasedmdesáti vzorků. „Je to medulienka slaďulinká, vůbec se nedá srovnat s ostrou slivovicí,“ rozplývá se nad štamprlí Rafaj.

Za pravdu mu dávají i Miriam Jungová a Miroslav Skalník z Lažan u Blanska. „Krásně voní po meruňkách, je jemná, výborná,“ pochvalují si návštěvníci. Prozrazují, že po soutěžích jedlíků jezdí rádi a často. Zamířili proto i do Miroslavi.

Děcka pouští na trávě bubliny, lidé nakupují keramiku a korálky, košíkář plete ošatky, kovář kuje železo a na pódiu rozehrává chytlavé tóny Roman Horký se skupinou Kamelot. Těsno je také pod novou uměleckou bránou, kterou k výročí vyrobil miroslavským kovář Pavel Tasovský. Lidé se na památku fotí pod jejím obloukem.

Letošní Miroslavské meruňkobraní se koná letos už po jedenatřicáté, poprvé ale v areálu zámku s čerstvě opravenou střechou věže. „Ke změně místa nás donutila uzavírka silnice ale premiéra se osvědčila. Zřejmě už u tohoto místa zůstaneme,“ oznamuje návštěvníkům starosta Martin Plechatý.