Chystaná publikace bude podle ředitelky nadace Zlaty Maděřičové výjimečná už jen tím, že vznikne díky podpoře mnoha lidí, ze soukromých peněz. „Lidé nám přispívají i tisícovkou. Tak hodně stojí o to, aby v knize stálo jejich jméno, že pomohli. Já tomu projektu cvičně říkám, že je to naše národní divadlo. Na to se lidé také kdysi složili,“ řekla Maděřičová.

ZA NĚKOLIK LET ZMIZÍ

Fotografování, které začalo už v říjnu minulého roku, tak pokračuje například v Lanžhotě, Hruškách a ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku a také v Petrově a Strážnici na Hodonínsku. A to nejen díky zájmu lidí, ale i ochotě Liby Taylor, která projela řadu zemí, kde fotila pro organizace jako UNICEF nebo Save the Children. „Tradice mě zajímají. Jezdila jsem hodně do Mexika, kde jsem fotila jejich svátky. Mají velké Velikonoce nebo dušičky,“ uvedla Taylor.

Naléhavost projektu si uvědomuje i ředitelka Ekocentra Trkmanka ve Velkých Pavlovicích Zita Dvořáková. Právě ona byla jednou z těch, která zareagovala dodatečně. „Zpočátku jsme si mysleli, že do knihy půjdou fotografie babiček pouze z Podluží, ale když jsme se dozvěděli, že mají zájem i o další, tak jsme se ozvali. Máme u nás dvě babičky, které se nechají vyfotit. Je potřeba, aby někdo zachytil krásu krojů, když za pár let už nejspíš nebudou k vidění,“ podotkla Dvořáková.