Stav venkovního bazénu je podle mluvčího vyškovské radnice Michala Kočího velmi špatný. „Získá novou nerezovou vanu. V té návštěvníci využijí dvě dráhy pro kondiční plavání,“ informoval vyškovský starosta Karel Jurka.

Zbytek vany se promění v rekreační bazén s vodními atrakcemi. „Musíme však přihlédnout k tomu, že dnes venkovní plavecké areály slouží především k odpočinku,“ odůvodnil místostarosta Roman Celý.

Ve Slavkově se nestarají pouze o vzrostlé stromy. Příkladem je výsadba biokoridoru, kterou radnice organizovala loni na podzim.
Přes čtyřicet stromů museli pokácet. Vysazují nové

Návštěvníci si užijí různé novinky. „V plánu jsou masážní trysky, houpací záliv, vodní chrliče, trubkové masážní lavice a pololehátka, vodní stěna, velká skluzavka nebo vodní číše,“ vyjmenoval Celý.

Hotovo má být do léta

Rozsáhlá rekonstrukce si vyžádá hodně peněz, dlouhodobě se však podle města vyplatí. „Pouze částečné zásahy by jen vytvářely další a další náklady,“ argumentoval Jurka.

Město investuje zejména do technologií. „Hygienické předpisy se neustále zpřísňují, peníze tak budou směřovat například do filtrů, cirkulačních čerpadel nebo potrubních rozvodů,“ upřesnil ředitel Správy majetku města Jaroslav Hastík.

Jírovcová alej v Bučovicích.
Alej roku: Na hlasování v anketě zbývají poslední dny

Město už dříve avizovalo, že práce chce dokončit před začátkem léta. „Příští týden nás teprve čeká první kontrolní den,“ uvedl Kočí. Podrobnější termíny prací tak teprve určí.

Mnozí postup oceňují. „Mám zkušenost s několika jinými bazény po republice, které vychází v porovnáním s Vyškovem o dost hůř. Pokud zrekonstruují venek, bude to jedině dobře a doufám, že ne na úkor atrakcí,“ komentoval plány například Martin Bartoš.

Další plány

Podobné záměry mají i další větší města na jižní Moravě. Nový krytý bazén, který kromě plavání nabídne i wellness se saunou nebo sál pro fitness, chce v areálu plovárny v Louce postavit třeba vedení znojemské radnice. „Letos počítáme s rozpočtovým opatřením v předpokládané hodnotě dvě stě až 250 milionů korun,“ oznámil už dříve starosta Jan Grois.

V Kyjově na Hodonínsku mají v plánu postavit akvacentrum a opravit letní koupaliště za čtvrt miliardy. Práce tam začnou až příští rok.