Na jižní Moravě se letos objevilo šestkrát víc případů nakažení tímto typem žloutenky. Podle krajské hygienické stanice je epidemie největší za posledních dvacet let. „K pátku máme nahlášených 97 případů. Dalších několik desítek osob je v současné době pod dohledem pro podezření z nákazy," vyčíslila ředitelka protiepidemického odboru stanice Renata Ciupek.

Epidemie viru se velmi rychle rozšířila především kvůli jeho původu. „Není to běžný virus, který cirkuloval v České republice. Přivezli ho sem odněkud ze zahraničí a bohužel infikoval komunitu narkomanů. Ti mají nižší hygienické návyky, a tudíž se žloutenka velmi brzo rozšířila," zdůvodnil množství nemocných Husa.

Žloutenka typu AMnožství případů v Jihomoravském kraji k 15. červenci:
2014: 22 nemocných
2015: 14 nemocných
2016: 97 nemocných
- víc lidí se letos nakazilo v České republice než při cestách v zahraničí
- nakažených je nejvíc za posledních 20 let

Podle hygieničky Radky Boháčové je sice běžné, že se většina nemocných nakazí virem v zahraničí, v Čechách se ale léčí a už ho dál nešíří. Letos je to ale jinak. „Setkáváme se teď častěji i s případy, kdy onemocní lidé, kteří závislí nejsou, ale jsou s nemocným v kontaktu třeba v doma nebo v práci," popsala Boháčová.

Před tím varuje i Husa. „Měli jsme jednoho pacienta, který se nakazil tak, že po nemocném člověku uklízel septik," popsal. Nejohroženější jsou potom sociální pracovníci, co se s nakaženou komunitou dostanou do styku nebo kdokoli, kdo vyklízí prostory, které jsou znečištěné výkaly nemocných lidí.

S podobným šířením žloutenky je možné bojovat i protiepidemi­ologickým opatřením. „Po posledním kontaktu s nemocným je možné lidi ještě naočkovat. Pokud se to stihne, zabráníme tím onemocnění," dodala Ciupek. Letos se před žloutenkou podařilo zachránit téměř čtyři sta lidí.

Smrtelná pak žloutenka může i být pro staré lidi a lidi s nemocnými játry, především pro alkoholiky.